ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a anunțat joi că va dona 300 de milioane de euro în favoarea GAVI, alianța pentru vaccinuri, în perioada 2021 - 2025, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Această sumă va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume și va finanța constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor de boli infecțioase.

Potrivit sursei citate, summitul mondial privind vaccinarea organizat joi de GAVI, alianța pentru vaccinuri, reprezintă atât un jalon important în eforturile de consolidare a sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare ale celor mai vulnerabile țări din lume, cât și o etapă esențială în vederea atingerii obiectivelor urmărite de Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus.

Cu ocazia evenimentului de strângere de donații organizat în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, care a avut loc la 4 mai și printre organizatorii căruia s-a numărat și Comisia Europeană, s-au strâns în favoarea GAVI, alianța pentru vaccinuri, peste 1,5 miliarde euro, inclusiv 488 de milioane de euro destinate punerii la dispoziția populației a unui vaccin împotriva COVID-19, de îndată ce acesta va fi disponibil.

„Vaccinurile pot salva vieți, dar doar dacă sunt disponibile pentru toată lumea și mai ales în comunitățile și regiunile cele mai vulnerabile din lume. Din această perspectivă este atât de importantă activitatea GAVI, alianța pentru vaccinuri. Această alianță oferă țărilor în curs de dezvoltare mijloacele de care au nevoie pentru a se dota cu sisteme de sănătate și programe de imunizare mai solide și pentru ca lumea să devină un loc mai sigur. Mă bucur că, în acest demers crucial, GAVI poate beneficia de sprijinul Comisiei. Vom putea depăși astfel criza provocată de această pandemie și vom putea evita apariția alteia”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a apreciat că realizarea de sisteme de imunizare este o parte fundamentală a activității de consolidare a sistemelor de sănătate desfășurate de UE cu țările partenere și cu GAVI.

„Or, soliditatea sistemelor de sănătate va fi mai importantă ca oricând pentru a ne putea redresa după pandemia de COVID-19. Îmbunătățirea accesului copiilor la asistență medicală de bază, în special la vaccinuri eficace și sigure, a avut un rol esențial în reducerea la jumătate a mortalității infantile în lume în perioada 2000 - 2017. Reușita eforturilor noastre colective va depinde de garantarea accesului copiilor mai vulnerabili la vaccinuri în următorii cinci ani”, a adăugat comisarul european.

Și secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi, la deschiderea summit-ului virtual internațional pentru strângerea de fonduri în favoarea Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), că un viitor vaccin împotriva noului coronavirus trebuie considerat un „bun public global” accesibil tuturor, relatează AFP, citată de Agerpres

„Să găsim un mod sigur de a continua vaccinarea” în pofida pandemiei, a afirmat el, „iar atunci când va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19, să ne asigurăm că toată lumea are acces la el", a declarat António Guterres într-o înregistrare video.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson, gazda acestui summit virtual, a făcut apel la o „nouă eră a cooperării mondiale” în domeniul sănătății.

„Sper că acest summit va fi momentul în care lumea se va aduna pentru a uni umanitatea în lupta împotriva bolilor”, a declarat Boris Johnson, el însuși un fost bolnav de coronavirus.

Londra este cel mai important contributor la GAVI, cu 1,65 miliarde de lire sterline (1,85 miliarde de euro) promise pentru următorii 5 ani. Pentru realizarea vaccinului împotriva COVID-19, obiectivul GAVI este de a obține fonduri de până la două miliarde de dolari.