ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii NATO s-au întrunit joi la Bruxelles pentru a analiza modalitățile în care ar putea oferi mai mult sprijin Ucrainei pentru ca această țară să se poată apăra de invazia Rusiei și pentru a consolida flancul estic al Alianței cu 4 noi batalioane, în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, transmite agenția EFE, citată de Agerpres. Cu o zi înainte, premierul Canadei, Justin Trudeau, a făcut apel în Parlamentul U.E. la trimiterea către Ucraina a unui sprijin atât umanitar, cât și militar. La summit participă și președintele SUA, Joe Biden.

Șefii de stat și de guvern din cele 30 de țări aliate se întâlnesc la Bruxelles pentru a-și arăta unitatea în fața agresiunii declanșate de președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni la care va participa prin videoconferință și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
 
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat după reuniunea de la Bruxelles că Alianța va continua să impună sancțiuni fără precedent Rusiei și că au fost aprobate patru noi grupuri de luptă inclusiv în România. Mandatul acestuia a fost de asemenea prelungit cu un an la conducerea NATO. 

„Suntem uniți în condamnarea agresiunii neprovocate a Kremlinului și hotărâți să continuăm să impunem costuri Rusiei pentru a pune capăt acestui război brutal” care împlinește joi o lună de la declanșare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începerea summitului extraordinar. 
 
Secretarul general al NATO a subliniat că organizația este pregătită să se apere în fața oricărui atac din partea Rusiei și că dezavuează folosirea unor presupuse arme chimice, care, dacă se va întâmpla, va obliga blocul vestic la o reacție fermă.

„Am intensificat prezența militară în partea de est a NATO. Vom crea patru noi grupuri de luptă în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria. Trebuie să facem mai multe și să o facem repede. (…) Am oferit Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, sisteme anti-tanc, muniție și combustibil, aliații oferă mai multe forme de sprijin. Dar am spus că nu vom trimite armate NATO la sol și în aer pentru că acest conflict va escalada. (…)

Orice folosire a armelor chimice va schimba fundamental natura conflictului, va fi o încălcare flagrantă a regulilor internaționale și reacția va fi ca atare. Nu voi specula, dar NATO e gata să își apere teritoriul și să reacționeze la orice fel de atac”, a spus liderul NATO, joi, la Bruxelles, potrivit România TV.
 
„Mesajul nostru către China este că trebuie să se alăture restului lumii și să condamne acțiunea brutală din Ucraina și să nu ajute Rusia”, a mai spus șeful NATO.

Și președintele Klaus Iohannis a făcut apel la ajutoare pentru Ucraina, a prezentat îngrijorări rezonabile privitoare la Republica Moldova - care are staționate trupe ruse pe teritoriu - și a explicat că efortul de consolidare al Flancului Estic al NATO se face prin poziționarea de trupe și prin înzestrarea lor cu armament modern. El a spus că NATO a aprobat deja un grup de luptă care va fi poziționat în România.