ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un editorial semnat în Wall Street Journal de Joseph A. Ladapo și Harvey A. Risch atrage atenția asupra reacțiilor adverse ale serurilor experimentale Covid. O premieră pentru presa mainstream americană, după ce tot WSJ a vorbit deschis despre posibilitatea scurgerii din laborator a noului coronavirus, o teorie respinsă cu vehemență până când un raport american oficial a evidențiat că este plauzibilă. 
 
„Un aspect remarcabil al pandemiei Covid-19 a fost să vedem cum, adesea, ideile științifice nepopulare, de la teoria scurgerii din laborator până la eficacitatea măștilor, au fost inițial respinse, chiar ridiculizate, doar pentru a reapărea ulterior în gândirea generală. Diferențele de opinie au avut uneori rădăcini în dezacordul cu privire la știința de bază. Dar motivația cea mai frecventă a fost de natură politică.
 
O altă răsturnare de mentalitate ar putea fi iminentă. Unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea că riscurile de siguranță ale vaccinurilor Covid-19 au fost subestimate. Însă politica de vaccinare a respins preocupările lor la periferia gândirii științifice - pentru moment.
 
Din punct de vedere istoric, siguranța medicamentelor - inclusiv a vaccinurilor - nu este adesea pe deplin înțeleasă până când acestea nu sunt administrate la populații mari. Printre exemple se numără: rofecoxibul (Vioxx), un analgezic care a crescut riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral; antidepresivele care au părut să sporească tentativele de suicid în rândul adulților tineri; și un vaccin antigripal utilizat în epidemia de gripă porcină din 2009-2010 care a fost suspectat că determină convulsii febrile și narcolepsie la copii. Dovezile din lumea reală sunt valoroase, deoarece studiile clinice implică adesea pacienți care nu sunt reprezentativi pentru populația generală. Aflăm mai multe despre siguranța medicamentelor din dovezile provenite din lumea reală și, astfel, putem ajusta recomandările clinice pentru a echilibra riscurile și beneficiile.

Sistemul de raportare a reacțiilor adverse la vaccinuri (VAERS), administrat de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), este o bază de date care le permite americanilor să documenteze reacțiile adverse care au loc după administrarea unui vaccin. FDA și CDC afirmă că baza de date nu este concepută pentru a determina dacă evenimentele au fost cauzate sau nu de vaccin. Acest lucru este adevărat. Însă datele pot fi totuși evaluate, ținând cont de punctele tari și de punctele slabe ale acestora, și asta este ceea ce CDC și FDA spun că fac.
 
Datele VAERS pentru vaccinurile Covid-19 evidențiază un tipar interesant. Dintre cele 310 milioane de vaccinuri Covid-19 administrate, unele evenimente adverse sunt raportate în proporție ridicată în zilele imediat următoare după vaccinare, scăzând apoi vertiginos. Unele dintre aceste evenimente adverse ar fi putut să apară oricum. Modelul poate fi atribuit parțial tendinței de a raporta mai multe evenimente care se produc la scurt timp după vaccinare. Cu toate acestea,...”
 
Citiți continuarea pe Wall Street Journal.