De câțiva ani tot scriu că țările nu se mai cuceresc acum prin arme, ci plantând incompetenți ori trădători la conducerea lor. Cel mai eficient este să aplici acest principiu la nivelul serviciilor secrete, de acolo rezultând și numirile în funcțiile decizionale. 

Specificul unui război hibrid este că lupta se dă nu pentru teritorii, ci pentru mințile și atitudinele cetățenilor altor state. În cazul de față, preambulul este războiul civil, tot hibrid. Evenimentele de astăzi care îl ilustrează sunt imposibilitatea primarului unui oraș de a pune în aplicare o decizie legală și legitimă și corecția fizică pe care a primit-o un bătrân de la niște cetățeni care au altă opinie, chiar în spațiul pe care ei îl revendică drept proprietate de grup restrâns. Un prieten spunea astăzi: 
 
„Îndoctrinarea și înverșunarea tefelistă sunt ca niște halucinogene extrem de puternice”. Altul scria: „Atât timp cât acceptăm ca 0,01% dintre cetățenii României să întoarcă prin vocalize și violență deciziile luate în numele restului cetățenilor, nu mai putem vorbi de democrație în România. Avem de-a face cu un curent fascist descris de relația actuală dintre lege și violența populistă”.

Unii ideologi ai mișcării tefeliste argumentează manifestările la limita legalității, lipsa autorizațiilor pentru demonstrații și legitimitatea manifestațiilor fără un motiv concret, dar cu scop foarte precis, prin paralelismul cu fenomenul „Piața Universității” din 1990. Există însă două diferențe majore:
 
- demonstranții din 1990 protestau împotriva manierei sfidătoare de menținere la putere a Securității care avea în vitrină căpățâna zâmbăreață a lui Ion Iliescu (un recamier „Wiermer” avant la lettre, mai vorbăreț și mult mai inteligent decât cover-ul actual); cu alte cuvinte, erau de cealaltă parte a baricadei față de „statul paralel”;
 
- absolut toate instituțiile media erau împotriva mișcării protestatare, pe când acum, deși mijloacele de comunicare s-au dezvoltat masiv, aproape toate susțin tefelismul protestatar (!)
 
Din punct de vedere economic, România reprezintă o piață de desfacere uriașă și o sursă de mână de lucru ieftină, mai ales după demersul parțial reușit de dezindustrializare și de anihilare a capitalului autohton. Pornind de la această premisă, e lesne de înțeles cui folosește amplificarea dezordinii și polarizarea spațiului public.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews