ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale a cântat duminică în concertul de închidere a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) - cel mai mare festival de acest tip din lume -, o realizare excepțională a Arhiepiscopiei Iașilor condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Citiți și A început Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași! ISIHASM ȘI PSALMODIE - VIDEO

Grupul Psaltic Tronos este unul dintre cele mai apreciate coruri din România, fiind implicat în dezvoltarea și promovarea muzicii bizantine pe teritoriul țării noastre. Sub conducerea dirijorului și fondatorului său, Arhidiaconul Mihail Bucă, grupul a susținut concerte pe multe scene muzicale, în catedrale și biserici, din țară și străinătate,
informează Basilica

Concertul de închidere a avut loc la Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și poate fi vizualizat aici sau mai sus, în deschiderea materialul nostru.

După prestația artistică a Grupului Psaltic Tronos, a fost făcut un apel de sprijin atât pentru Irene Ecaterina, mica fiică bolnăvioară a Arhid. Mihail Bucă, cât și pentru copiii internați pe secția de oncologie pediatrică a Spitalului Fundeni.

Alături de Tronos, au mai cântat:

  • Ana Nuță (Craiova) – Solist câștigător la Categoria B;
  • Grupul Psaltic „Sf. Iosif cel Milostiv” (Iași) – câștigător al Concursului Online de Muzică Psaltică;
  • Maistorii Artei Psaltice (Grecia).

Evenimentele din cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, desfășurat în perioada 6-11 septembrie, au fost transmise în direct de Doxologia, Trinitas TV și TVR Iași.

Tema ediției de anul acesta a fost „Isihasm și psalmodie. Sfântul Paisie de la Neamț 300”.

Cu o seară înainte de închidere a avut loc și concertul de muzică tradițională românească susținut de Grupul „Trei parale” și Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București. VIDEO: