ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o lună de la protestul din 10 august, procurorii DIICOT fac verificări și analizează dacă se impune deschiderea unui dosar penal, au precizat pentru stiripesurse.ro surse judiciare.

Anunțul vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat intr-o emisiune la Antena3 că protestul din 10 august a fost finanțat din afara țării și  a cerut procurorilor de la Parchetul General sau DIICOT să verifice aceste date. 

„Noi, pe 10 august, am avut suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanțate din străinătate, săptămâna viitoare vor ieși dovezi, așa am auzit. Au fost organizați tip paramilitar. Sper ca DIICOT și Parchetul General să-și facă datoria față de țară, nu față de un individ, față de grupuri de interese”, a declarat duminică, Liviu Dragnea, la Antena 3.

În paralel, PSD a anunțat, într-un comunicat că solicită instituțiilor statului să investigheze informațiile cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă.

„PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile de o gravitate excepțională care au apărut în spațiul public cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale. PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român", precizează comunicatul PSD.

Solicitarea social-democraților apare și în contextul în care site-ul luju.ro a publicat luni mărturia unui fost presupus membru al Rezist și o declarație a unui alt protestatar cunoscut. Vocea primului protestatar este modificată, pentru a-i fi protejată identitatea. Persoana din înregistrare lansează acuzații la adresa organizatorilor protestelor. Ulterior, este prezentată o înregistrare cu Angi Șerban, care s-ar fi remarcat ca unul dintre liderii mișcării, care ar susține că există presiuni externe pentru care protestele să fie organizate mai des.