ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fermierii din Europa continuă să manifesteze împotriva Pactului Verde al UE, scrie Politico

Sute de agricultori cehi au venit luni la Praga pentru a protesta împotriva costurilor ridicate ale energiei, a produselor ieftine din Ucraina și a Pactului Verde al UE.

Fermierii, care intenționează să perturbe traficul și să provoace blocaje, intenționează să îi înmâneze o listă de revendicări ministrului ceh al agriculturii, Marek Výborný. Printre revendicările lor se numără retragerea Cehiei din Acordul verde.

În fața Ministerului Agriculturii, fermierii s-au adunat și au strigat "Rușine" și "Demisia", în comentarii adresate ministrului, care a anunțat că nu va vorbi cu organizatorii protestelor. Výborný i-a acuzat pe Bohumír Dufek și pe fostul președinte al Camerei Agrare, Zdeněk Jandejsek, că își urmăresc propriile obiective politice și nu îi reprezintă pe fermierii cehi.

"Demonstrația de astăzi nu are prea multe în comun cu lupta pentru condiții mai bune pentru agricultori", a declarat premierul Petr Fiala pe X. "Demonstrația este organizată de persoane care, de exemplu, nu își ascund sprijinul pentru Kremlin și urmăresc alte obiective decât interesele agricultorilor."

"Ne ocupăm de cei care îi reprezintă cu adevărat pe fermieri și discutăm împreună despre ceea ce are nevoie agricultura noastră", a adăugat Fiala.

Dufek a negat cu tărie acuzațiile. "Aceasta este exact etichetarea așa cum era în timpul comuniștilor, când fiecăruia i se atribuia o marcă în dosar", a declarat el într-un interviu acordat publicației cehe Seznam Zpravy.
 
Acesta i-a cerut lui Výborný să invite toate grupurile agricole la masa negocierilor. Marile organizații industriale, precum Camera Agrară sau Uniunea Agricolă, nu participă la protest, deoarece s-au distanțat de adunarea de luni. Ele pregătesc un alt protest împotriva politicii de frontieră a UE, joi.

În ultimele săptămâni, grupuri agricole din întreaga Europă au protestat față de "Green Deal" al UE. În încercarea de a-i liniști pe agricultori înainte de alegerile europene din iunie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras deja un proiect de lege care prevedea reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor chimice până în 2030.