ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de mii de francezi au ieșit sâmbătă în stradă la Paris și în alte orașe mari ale țării (114.000, potrivit Ministerului de Interne, peste 200.000, potrivit altor estimări), împotriva obligativității vaccinării Covid și a așa-zisului pașaport „sanitar”, de care va fi condiționat accesul în locuri și facilități publice, precum și în mijloacele de transport pe distanțe mari - după cum anunțase luni președintele socialist Emmanuel Macron. Mai sus vedeți o colecție video din mai multe orașe ale Franței, publicate de  t.me/AnonymeCitoyen și prinse într-o singură filmare de t.me/activenewsro.

A treia zi când francezii ies în stradă pentru a spune NU „pașaportului rușinii” și a scanda LIBERTÉ!
Iată cum a arătat protestul de sâmbătă din capitala Franței: 

 

Aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat sâmbătă la Toulouse și Marsilia. Mii de manifestanți au mărșăluit, de asemenea, pe străzile din La Rochelle, Reims, Chambéry, Annecy, Lille, Metz, Grenoble, Perpignan, Tours, Nantes, Strasbourg, Limoges, Cherbourg și Valence

Manifestații împotriva „dictaturii sanitare”

Printre demonstranți se aflau în special vestele galbene și personalul vizat de obligația de vaccinare. „Am 30 de ani și nu am mai manifestat niciodată în viața mea, dar acum sunt foarte furioasă", a explicat Anaïs, o asistentă medicală, pentru France Bleu. „Nu intenționez să mă vaccinez și chiar mă gândesc să renunț la meseria mea, cu toate că o fac din pasiune”. 
 

La mitingul de la Clermont-Ferrand au participat aproximativ 2.000 de persoane. 

Și la Pau (în sud-vestul Franței) au ieșit în stradă peste 1.500 de manifestanți. Miercuri, o primă demonstrație adunase deja 800 de persoane în oraș. „Sunt foarte revoltată, ar trebui să avem de ales. Nu am încredere în acest vaccin”, a declarat Marjorie, o tehniciană de laborator care va trebui, la rândul ei, „să aleagă între vaccin și serviciu”, s-a confesat ea.
 

Mitinguri au avut loc și în apropiere de Niort și Poitiers. Dacă extinderea pașaportului sanitar va fi votată, Cindy, în vârstă de 46 de ani, spune că este pregătită să renunțe la vacanțe: „Trebuia să merg în Dordogne cu pensiune completă. Deci, restaurant, loc de peste 50 de persoane. Mă gândesc să nu mă mai duc.”
 

„Macron, demisia!”, „Libertate!”, „Susținem personalul de îngrijire!” (soignants) sau „Nu pașaportului sanitar și dictaturii sanitare!”: cu aceste sloganuri și pancarte au mărșăluit manifestanții la Nisa. Câteva sute de persoane s-au adunat în fața primăriei, după care au plecat în marș pe străzile orașului.
 

În unele procesiuni, s-au auzit comparații cu Germania nazistă, cum ar fi la Lille, unde o manifestantă purta o stea a lui David: „Nu se referă la Shoah, ci la discriminarea împotriva evreilor. În plus, steaua aceasta nu este galbenă, ci albastră”, a declarat ea reporterului France Bleu.
 
 
Discursurile tocmai s-au încheiat, muzica înlocuiește sloganurile. Unii activiști merg atât de departe încât compară politica de sănătate a lui Emmanuel Macron cu un „al patrulea Reich”, potrivit Agathei, care își afișează cu mândrie steaua galbenă de „nevaccinată” (cu un smiley), relatează France Bleu pe Twitter
 

Mitinguri împotriva vaccinării obligatorii au avut loc și în regiunea Dordogne, cu circa 400 de persoane la Périgueux și o sută la Sarlat.

Peste 500 de persoane s-au alăturat marșului din Dijon. Au existat momente tensionate în timpul acestei demonstrații nedeclarate în prealabil la primărie și forțele de ordine au tras gaze lacrimogene (probabil, în intenția de a-i dispersa pe manifestanți). 

În cele din urmă, la Saint-Beauzire, în regiunea Puy-de-Dôme, nu a avut loc o demonstrație, ci o reîntoarcere: cea a patru veste galbene într-un sens giratoriu. „Ne-am întors din cauza pașaportului sanitar", explică Florence. „Prin această decizie, Emmanuel Macron a divizat Franța. Nevaccinații sunt făcuți să se simtă ca niște ciumați din cauză că nu vor să urmeze mișcarea lui Macron.”