ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Militari din Forțele terestre ale SUA dislocate în Europa vor sosi, din Polonia, la sfârșitul acestei luni, împreună cu tehnica militară din dotare, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii de securizare a flancului estic al NATO, în cadrul Operațiunii „Atlantic Resolve”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale, citat de Agerpres.

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 16 Infanterie din cadrul Brigăzii 1 (parte a Diviziei 1 Infanterie) și au în dotare tancuri M1 Abrams și mașini de luptă ale infanteriei M2 Bradley. Aceștia vor participa, în acest an, la exerciții multinaționale alături de militarii din structuri ale Forțelor Terestre Române. Acestora li se vor alătura circa 100 de militari și elicoptere de tip CH-47 Chinook, AH-64 Appache, UH-60 & HH-60 Black Hawk, din cadrul Brigăzii 1 Aviație de Luptă ce face parte, de asemenea, din cadrul Diviziei 1 Infanterie pentru a desfășura exerciții împreună cu militarii din Forțele Aeriene Române, antrenamente bilaterale, de tip joint și multinaționale.

Pe toată durata exercițiului, Escadrila 572 Elicoptere, din cadrul Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, va asigura serviciul CASEVAC (Casuality Evacuation) cu un elicopter IAR 330 PUMA echipat și pregătit pentru acest gen de misiuni. De asemenea, Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” asigură o parte din personalul care va încadra detașamentul Forțelor Aeriene Române ce va fi pus la dispoziția ONU în cadrul misiunii MINUSMA, începând cu luna octombrie a acestui an.

„Dislocarea în țara noastră dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securității, asigurând oportunități de antrenament în comun, care vor spori capacitățile aliaților și partenerilor NATO, vor îmbunătăți interoperabilitatea structurilor Armatei României angrenate în activitățile comune, precum și capacitatea generală de a răspunde la o potențială criză”, se mai arată în comunicat.

Unitățile americane vor staționa în România pentru o perioadă de nouă luni, după care vor fi înlocuite de alte unități de luptă, asigurându-se astfel o prezență consistentă, bazată pe rotație continuă, în Europa. În afară de România, Brigada 1 Aviație de Luptă a dislocat, în această perioadă, militari și tehnică de aviație în Germania, Letonia și Polonia.