ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:02 Sute de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piața Victoriei, pentru o acțiune anunțată pe rețelele de socializare drept "22 Decembrie - Revoluția noastră", apoi au plecat în marș spre Piața Universității, transmite Agerpres..

O parte dintre manifestanți au steaguri ale României și Uniunii Europene. De asemenea, în Piața Victoriei a fost desfășurat, pe jos, un banner pe care scrie "Cinste martirilor pt libertate!", dar și un altul, pe care se află o candelă aprinsă, cu fotografii de arhivă din timpul Revoluției din 1989.

"Niciodată în cei 29 de ani, în aceasta zi de 22 decembrie nu am fost atât de fericit", a spus președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș.

Potrivit mesajului organizatorilor, care i-au rugat pe participanți să vină cu candele, evenimentul are ca principal scop comemorarea victimelor evenimentelor din decembrie 1989.

„Decembrie 89. 1116 morți pentru libertate și dreptate. Ei nu au murit pentru grațierea infractorilor!", se arată într-un mesaj de pe imaginea de copertă a evenimentului anunțat online. "Ei au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României", mai spun organizatorii manifestației despre victimele Revoluției din 1989.

Potrivit paginii de socializare, traseul marșului va fi: Piața Victoriei - Piața Universității - Sala Dalles - Palatul Regal.
 
 Știrea inițială

Ceremonii comemorative și slujbe de pomenire în memoria eroilor căzuți pentru victoria Revoluției din 1989 au loc, sâmbătă, în București. 
Reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale vor participa la activitățile comemorative care vor fi organizate sâmbătă, la monumentele închinate Eroilor Martiri căzuți pentru victoria Revoluției din decembrie 1989.

În București, ceremoniile se vor desfășura după următorul program: ora 9,00 - Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluției din Piața Revoluției; ora 10,00 - Radiodifuziunea Română; ora 11,00 - "Troița" de la Televiziunea Română; ora 11,30 - "Troița Parașutiștilor" de la Televiziunea Română; ora 12.00 - Palatul Telefoanelor.

Alături de alte instituții ale statului, și Armata a plătit tributul său de sânge, 221 militari și civili dându-și viața și 633 fiind răniți pentru victoria Revoluției Române, mai precizează MApN.

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate ale Patriarhiei Române va fi oficiată sâmbătă, 22 decembrie 2018, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român. Slujba de pomenire a eroilor din decembrie 1989 de la Catedrala patriarhală va fi oficiată de la ora 12,00, după Sfânta Liturghie.

Totodată, sâmbătă, la cimitirele, monumentele și troițele închinate eroilor din decembrie 1989, din întreaga țară, ierarhi, preoți și diaconi vor oficia slujbe de pomenire a celor care și-au jertfit viața în urmă cu 29 de ani, pentru libertatea poporului român.

În București, vor fi oficiate sâmbătă slujbe de pomenire ale eroilor din decembrie 1989 la: Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției (Piața Revoluției), ora 9,00; Troița de la Radio, ora 10,00; Troița de la Televiziune, ora 11,00; Troița Parașutiștilor din curtea Televiziunii, ora 11,30.

Slujbe de pomenire ale eroilor din decembrie 1989 vor mai fi oficiate, de asemenea, la Monumentul Eroilor căzuți la Revoluție (bulevardul Timișoarei, sector 6 București) și la Monumentul Eroilor Jandarmi (Aeroportul Internațional Henri Coandă-Otopeni).

De asemenea, un eveniment de comemorare a morților din 1989 este organizat sâmbătă începând cu ora 16:00 în Piața Victoriei, urmând ca la ora 17:00-17:15 oamenii să plece într-un Marș al Tăcerii către Universitate, pe traseul Lascăr Catargiu - Magheru - Universitate. Potrivit anunțului postat pe pagina de Facebook a evenimentului, vor fi ținute momente de reculegere la Universitate, apoi în fața Palatului Regal vor fi aprinse candele pentru Eroii Revoluției, vor fi  depuse flori și va fi recitită lista tuturor celor 1200 de eroi pentru libertate.