ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biblioteca Eurocarpatica dn Sfântu Gheorghe a pus la dispoziția cititorilor o colecție de 500 de volume de istorie, cultură și spiritualitate românească, care au fost scanate și introduse în biblioteca digitală a instituției. Astfel, cei interesați vor putea accesa online volumele scanate, chiar și de acum 100 de ani, informează Știrile Transilvaniei.

"Vă dați seama, 500 de volume, dar și publicații românești din perioada interbelică pot fi vizualizate pe Biblioteca digitală Eurocarpatica. Acestea din urmă au fost și printate de prietenii noștri de la Ștefadina, deci puteți citi online sau puteți veni la Sfântu Gheorghe și citi presa românească de acum 100 de ani (…) Avem o comoară extraordinară pentru istorici, pentru cei care vor să studieze, să cerceteze, dar și o lecție pentru cei care în continuare se încăpățânează să prezinte un ținut secuiesc fără români”, a declarat directorul științific al Centrului, dr. Ioan Lăcătușu.

Proiectul a fost cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului și va conține o serie de documente scanate, în format digital, și alte documente aflate în arhiva bibliotecii, inclusiv cele din sectorul multimedia, format din fonotecă și videotecă.

"Cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului s-au restaurat 40 de icoane pe lemn și pe sticlă, precum și 40 de cărți. Acestea arată dăinuirea creștinilor ortodocși în această parte de țară, precum și continuitatea locuirii lor pe aceste meleaguri (…) În cărțile acestea de cult am găsit foarte multe însemnări în manuscris făcute atât de către preoții bisericilor, cât și de către cântăreții de la strană, arătând prin aceasta că momentele importante din viața lor le-au însemnat acolo. Anul acesta este în lucru încă un proiect pentru 40 de icoane și 40 de cărți care vor fi restaurate”, a adăugat preotul Ioan Marin  de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Click AICI pentru a descoperi biblioteca digitală Eurocarpatica