Pentru comunitatea maghiară Centenarul Marii Uniri nu reprezintă o sărbătoare, ci, din contră, reprezintă o zi de doliu, de durere, fiindcă se împlinesc 100 de ani de când au pierdut Ardealul. Așa a declarat europarlamentarul Tőkés László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, care nu este la prima afirmație de acest gen. Numai că de această dată, Tokes l-a atins și pe președintele Klaus Werner Iohannis, despre care a spus că nu înțelege ce poate sărbători la 1 Decembrie un etnic sas.

„Pentru comunitatea maghiară, această perioadă de 100 de ani este una fără împliniri. Pur și simplu, nu prea avem, după 100 de ani, ce sărbători. Ce să sărbătorim, că am pierdut Ardealul? Trebuie să înțeleagă românii că pentru noi, este o zi de doliu, o zi de durere”, a spus Tőkés, potrivit Adevărul.

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania a adăugat:
„Este ciudat pentru noi, ungurii, confrații minoritari ai domnului președinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după și din cauza acestei Adunări Naționale, respectiv a creării României Mari a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania. Acea comunitate care, timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan. Nu prea înțelegem ce are de sărbătorit un etnic sas cum este Klaus Iohannis”, a adăugat Tőkés.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews