ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Pentru comunitatea maghiară Centenarul Marii Uniri nu reprezintă o sărbătoare, ci, din contră, reprezintă o zi de doliu, de durere, fiindcă se împlinesc 100 de ani de când au pierdut Ardealul. Așa a declarat europarlamentarul Tőkés László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, care nu este la prima afirmație de acest gen. Numai că de această dată, Tokes l-a atins și pe președintele Klaus Werner Iohannis, despre care a spus că nu înțelege ce poate sărbători la 1 Decembrie un etnic sas.

„Pentru comunitatea maghiară, această perioadă de 100 de ani este una fără împliniri. Pur și simplu, nu prea avem, după 100 de ani, ce sărbători. Ce să sărbătorim, că am pierdut Ardealul? Trebuie să înțeleagă românii că pentru noi, este o zi de doliu, o zi de durere”, a spus Tőkés, potrivit Adevărul.

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania a adăugat:
„Este ciudat pentru noi, ungurii, confrații minoritari ai domnului președinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după și din cauza acestei Adunări Naționale, respectiv a creării României Mari a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania. Acea comunitate care, timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan. Nu prea înțelegem ce are de sărbătorit un etnic sas cum este Klaus Iohannis”, a adăugat Tőkés.