ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Darius Vâlcov a fost numele indicat miercuri seara de premierul Sorin Grindeanu drept cel care a realizat raportul de evaluare a Guvernului.  Și care a pecetluit soarta Cabinetului PSD. Cunoscut și drept primarul care lua mită în cimitir pe vremea cât a fost primar în Slatina, Darius Vîlcov a avut o ascensiune politică rapidă, reușind să treacă prin cele mai importante partide, PDL și PSD, deținând și postul de ministru de Finanțe în Cabinetul Ponta timp de câteva luni.

Și fostul președinte Traian Băsescu l-a acuzat direct pe „inculpatul” Darius Vîlcov că ar fi unul dintre responsabilii „dramoletei de la PSD”, alături de Liviu Dragnea.

Darius Vâlcov, fost primar de Slatina și fost membru al PD-L, a trecut la PSD, de unde a fost adus ca ministru al Finanțelor de către Victor Ponta.
Vâlcov a avut însă o ”viață scurtă” ca ministru, pentru că imediat au apărut câteva dosare de corupție și luare de mită, instrumentate de DNA.

În vârstă de 40 de ani, Darius Vâlcov a fost unul din liderii PDL, primar al municipiului Slatina vreme de opt ani. În 2012, Vâlcov a demisionat din PDL și a trecut la PSD. A câștigat apoi alegerile locale din același an, dar a renunțat la funcție după ce a fost ales senator de Olt și a venit în Parlament pentru a fi unul dintre oamenii importanți ai PSD.

În anul 2005, Darius Vâlcov s-a căsătorit cu Lavinia Șandru, alături de care are un copil, dar între timp cei doi au divorțat. Nașul de cununie al lui Vâlcov este Cozmin Gușă.

Darius Vâlcov a devenit cunoscut la nivel public în momentul în care a fost numit șef al Comisiei speciale de anchetă pentru Roșia Montană. Vâlcov a condus această comisie și a fost unul dintre principalii oameni ai PSD în Senat.

Ulterior, vreme de patru luni, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar ulterior, până în decembrie 2015, ministru de Finanțe. Victor Ponta spunea despre Darius Vâlcov că a fost ”cel mai bun” ministru de Finanțe din istoria României, chiar dacă au început problemele cu DNA.

Cariera politică a lui Darius Vâlcov a avut de suferit în momentul în care acesta a intrat în vizorul DNA. Darius Vâlcov a fost pus sub urmărire penală pentru infracțiunea de trafic de influență și mită, infracțiuni pe care le-ar fi făcut pe vremea când era primar în Slatina.

Darius Vâlcov a șocat întreaga clasă politică în momentul în care s-a pus problema ridicării imunității în Senat. Vâlcov a venit în fața colegilor din PSD și i-a rugat să-i ridice imunitatea, ceea ce a constituit un șoc pentru întreaga clasă politică.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuzau pe Darius Vâlcov de trafic de influență, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obținut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei. Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif.

Surse judiciare au declarat că seiful se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanțelor.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie, șase percheziții în localități din județul Olt, în municipiul Slatina și în București, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziționate de Darius Vâlcov, prin interpuși, de la case celebre de licitații, cu bani presupus obținuți din fapte de corupție.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri și un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA.

În dosarul de la DNA, procurorii acuză că apropiații lui Darius Vâlcov au încercat, în timpul derulării cercetărilor DNA în primul dosar în care acesta a fost trimis în judecată, "înălbirea" relațiilor comerciale fictive existente între firmele care făceau parte din grupul de interese al fostului ministru al Finanțelor, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată în al doilea dosar pentru fapte de corupție.

"De asemenea, din conținutul convorbirilor ambientale purtate la data de 25.02.2013 între Mocanu Marian Alexandru, Șușală Lucian Petruț și Timofte Petre Bogdan, respectiv la data de 02.03.2015 între Mocanu Marian Alexandru și Șușală Lucian Petruț a reieșit că în timpul cercetărilor care se efectuau în dosarul nr. 378/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție, pentru a crea aparența unor relații comerciale reale între societățile comerciale controlate de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, (...) au pus la cale o strategie de natură 'a albi'fictivitatea acestora prin virarea unor sume de bani între aceste societăți comerciale afiliate grupului de interese al inculpatului, scopul urmărit fiind acela de a face dovada că SC SGV Development SRL a încasat chiria de la SC CITY Hotel&Lounge SRL, respectiv că SC SGV Development SRL a plătit către SC Bogmar Pro Design SRL ceea ce investise în hotel cu banii primiți ca mită de inculpat", arată procurorii.

Conform datelor din rechizitoriu, pentru a-și asigura protecția față de eventuale consecințe penale care puteau decurge din activitățile ilicite pe care Darius Vâlcov le iniția și desfășura, acesta a uzat de atributul conferit de lege de a-și delega atribuțiile, ceea ce în opinia sa ar fi putut constitui mijlocul prin care putea fi exonerat de o eventuală răspundere penală.

"Așa se explică faptul că, imediat după învestirea în funcția de primar al municipiului Slatina, inculpatul își delega atribuțiile care aveau legătură cu încheierea unor contracte de lucrări sau prestări de servicii cu unitatea administrativă locală pe care fusese desemnat să o reprezinte și în raporturile cu diversele persoane juridice. (...) După validarea la data de 22.06.2012 în funcția de primar, la numai 4 zile, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan și-a delegat martorului Prina Minel Florin (viceprimar- n.r.) atribuțiile prevăzute de Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, respectiv cele reglementate de dispozițiile art. 63 alin. 4 lit. a, b, c și d și art. 65 alin. 5 lit. c, d, f și g", se arată în rechizitoriu.