ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La finalul ședinței de guvern din 25 martie, s-au dat declarații de presă de către premierul Florin Cîțu, miniștrii Lucian Bode, Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu și secretarii de stat Raed Arafat și Andreea Moldovan. Principaelele comunicări au fost cele despre înăsprirea restricțiilor, regimul localităților carantinate, situația școlară în pandemie, sancționarea operatorilor economici și facilitarea libertății religioase pentru cele 3 culte care au sărbători pascale în perioada următoare.
 
Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că vor exista derogări privind circulația pe timp de noapte (orele 20:00 - 02.00) pentru cei care celebrează sărbătoarea evreiască Pesah și Paștile Catolice. Pentru Paștile ortodoxe, sărbătorite de 2 mai, va exista o prevedere similară în următoarea hotărâre guvernamentală de prelungire a stării de alertă.

Implicit, Raed Arafat a dat astfel o știre: starea de alertă se prelungește și după 15 aprilie 2021, pentru a unsprezecea oară consecutiv.

Înăsprirea restricțiilor este legată de o nouă modificare a orei începând de la care se aplică interdicția de circulație pe timp de noapte.

Circulația cetățenilor va fi permisă până la ora 20:00, iar activitatea magazinelor, doar până la ora 18:00. Această prevedere se aplică doar de vineri până duminică în localitățile cu rata de incidență a infectărilor de peste 4 la mia de locuitori, și pe durata întregii săptămâni, în localitățile cu incidență peste 7,5 la mie. În această a doua categorie intră orașe precum Timișoara. În prima categorie, cu restricții de weekend, intră și orașe precum Sibiul sau localități din județul Sibiu. O serie de restricții privind Municipiul București vor intra în vigoare de vineri seara. Ele vor fi stabilite în ședința Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență (CMBSU) de vineri dimineața.

Operatorii economici vor fi vizați de constrângeri suplimentare. Pe de o parte, sălile de fitness vor fi închise în localitățile unde rata de infectare depășește 4 cazuri la mia de locuitori. Când aceasta va scădea sub 3,5 la mie, unitățile respective își vor putea relua activitatea, potrivit lui Raed Arafat.
 
Ministerul Sănătății și ministerele de resort vor putea emite ordine prin care să nuanțeze restricțiile anunțate astăzi, astfel încât să devină clar pentru magazine și alți operatori economici care este numărul maxim de clienți permis la interior, a mai explicat Raed Arafat. Aceste aspecte vor putea fi clarificate la nivel de ordine de ministru. 

Pe de altă parte, operatorii economici care au fost sancționați pentru nerespectarea restricțiilor și continuă să le ignore ar putea primi amenzi mai mari sau ar putea avea suspendată activitatea pentru o perioadă de 15 - 30 de zile, a atras atenția ministrul de Interne, Lucian Bode. Pe vremea când era ministru al Transporturilor în guvernul lui Ludovic Orban, Bode a fost implicat într-un accident rutier cauzat de depășirea pe linie continuă, pe când călătorea „ca pasager” într-o mașină instituțională aflată în coloană oficială. Suntem curioși cine a răspuns în acel caz și cât de drastic a fost sancționat cel care, mai nou, împarte amenzi românilor non-conformiști.
 
A fost publicată și o actualizare privind lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Marea Britanie a fost scoasă din această listă, astfel încât românii care se întorc de acolo nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină.
 
Ce alte măsuri au mai fost anunțate în ședința de guvern de joi, 25 martie, puteți urmări în filmarea de mai jos: