ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Exportul de animale vii ar putea fi fi interzis în România, în urma unui proiect de lege depus de Partidul Național Liberal în Parlament. Potrivit informațiilor prezentate și de ȘtiripeSurse, legea ar urma să fie aplicată treptat: la început, cu animalele mici, sub trei luni, și ulterior cu cele mai mari. 

O parte din proiectul de lege pentru care atât Florin Cîțu, prin intermediul partidului său, cât și anarhiștii din politica românească o doresc a fi implementată cât mai curând, sună așa:

„(2) Transportul animalelor vii, pe cale navală, aeriană și rutieră, în state terțe Uniunii Europene se realizează după cum urmează:

  • 1. Se interzice exportul pe cale navală, aeriană și rutieră către țările terțe a animalelor destinate îngrășării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024.
  • 2. Se suspendă exportul animalelor vii destinate îngrășării sau sacrificării în intervalul (15.05.2024-15.09.2024).
  • 3. Se interzice exportul animalelor vii destinate îngrășării sau sacrificării către destinații aflate la distanțe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi începând cu data de 01.01.2025. Interdicția se aplică și țărilor terțe aflate la distanțe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislația UE în privința transportului și sacrificării.
  • 4. Se interzice exportul de animale vii destinate reproducției, dar nu și a materialului genetic pentru reproducție, începând cu data de 15.05.2025”.

Conform profit.roRomânia este cel mai mare exportator de oi la nivel mondial, dar şi un mare exportator de bovine. Astfel, România a exportat animale vii în valoare de 262,35 milioane de euro în primele șase luni din acest an, în creștere cu peste 40% față de perioada similară a anului trecut, când încasările au fost de 186,95 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).