ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Tomitană, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului, a lansat luni, 29 noiembrie, mai multe volume pe teme istorice, semnate în principal de ÎPS Teodosie și de Acad. Prof. Constantin Barbu. Lansarea acestor cărți a avut loc în sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului (str. Arhiepiscopiei, nr. 23), cu începere de la ora 11. Conferința prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a fost moderată de lect. univ. dr. George Daniel Petrov.

Conferința integrală oferită de pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului. VIDEO:

„Astăzi, pe baza datelor strânse cu o pasiune și râvnă ieșite din comun, de către dl Barbu prin marile arhive ale lumii, sustinut de ierarhul de la Tomis in demersul său de rescriere pe bază de documente a "mileniului pierdut",  Înaltpreasfințitul Teodosie a lansat două cărți despre moștenirea ortodoxă și bizantină a istoriei noastre. Pentru că istoria creștină a Dobrogei este istoria românilor. Practic în Dobrogea a existat Mitropolie cu peste o mie de ani înaintea Mitropoliei Țării Românești. Iar reactivarea Mitropoliei Dobrogei ar pune în evidență exact acest lucru: continuitatea creștinismului pe aceste locuri, încă de la Sfântul Apostol Andrei și până în prezent. 
Cele doua titluri sunt Tezaurul Tomitan și Tezaurul ortodox și bizantin (secolul I - 1453)”, a detaliat doamna Cristina Leordeanu pe Facebook

După cum relata ActiveNews, lista volumelor lansate luni este mai numeroasă: 

1. IPS Teodosie, Tezaurul Tomitan, ed. Revers;

2. IPS Teodosie, Tezaurul ortodox și bizantin (secolul I - 1453), ed. Revers;

3. Nouă volume din colecția Biblioteca Eminescu, coordonator Acad. Prof. Constantin Barbu;

4. Volumul I din colecția Monumentele Istorice Ortodoxe și Bizantine, este vorba despre textul celei mai vechi Evanghelii păstrate la Cambridge. Colecția cuprinde cele mai vechi manuscrise din Sfintele Evanghelii, datate în secolele III-IV, ce fac parte din seria documentară Mitropolia Tomisului;

5. Un volum ce conține 38 de papirusuri cu texte din Sfânta Scriptură.

A fost lansată și o carte despre Rodion Gheorghiță,  sculptorul care a reconstituit opera pierdută sau distrusă a lui Constantin Brâncuși.

Conferința a început cu acordarea unor premii, diplome, medalii și titluri de membru al Academiei Tomitane mai multor ziariști, literați, traducători, oameni de știință și oameni de spirit din partea ÎP Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Printre cei care au fost distinși de ierarhul tomitan se numără:

  • Paul Tudor, Fundația Internațională „Dimitrie Cantemir” - premiul pentru management cultural al Academiei Tomitane (diplomă și medalie) și titlu de membru titular al Academiei Tomitane

  • d-l Casian Maria Spiridon, directorul editurii „Convorbiri Literare” - titlu de membru titular al Academiei Tomitane; diplomă , medalie și premiu pentru poezie

  • Gelu Dorian - premiu pentru poezie, diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane

  • Violeta Popescu, director de editură în Italia - diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane

  • Luiza Dinică, prozatoare - diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane și medalia „Sf. Dionisie Exiguul”

  • Cristofir Anamaria, traducătoare - diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane și medalia „Sf. Dionisie Exiguul”

  • Irina Lupu, traducătoare - premiul pentru traducere al Academiei Tomitane

  • Dr. Silviu Paul Trașcă (diplonă)

  • Mircea Armand, directorul revistei „Tribuna” - Cluj-Napoca (diplomă)

  • Dan Cristea, directorul revistei „Luceafărul de dimineață” - București (diplomă)

 

GALERIE FOTO MAI JOS:
Tezaurul Tomitan - lansare de cărți la Academia Tomitană cu IPS Teodosie și Profesorul Constantin Barbu

Vezi galeria Tezaurul Tomitan - lansare de cărți la Academia Tomitană cu IPS Teodosie și Profesorul Constantin Barbu