ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe a interzis organizarea oricăror manifestări de aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, scrie jurnalistul Dan Andronic în EVZ. 

Dezvăluirea a fost făcută în emisiunea „Piața Ideilor”, care va fi difuzată în această seară de la ora 20.00 de EvZ TV, dedicată zilei de 4 iunie – semnarea Tratatului de la Trianon, la care au participat, alături de realizatorul Radu Popa, directorul EVZ Dan Andronic și senatorul PSD Titus Corlățean, inițiatorul legii prin care  4 iunie este declarată  ZiuaTratatului de la Trianon, act normativ adoptat recent  de Camera Deputaților.

Corlățean a afirmat că Ministerul Afacerilor Externe, în urmă cu 48 de ore, ar fi dat o directivă către toate reprezentanțele diplomatice și ale Institutului Cultural Român (ICR) prin care li se cere să anuleze orice dezbatere sau manifestare dedicată acestei zile.

Întrebat de Dan Andronic dacă este sigur de această informație, senatorul PSD a spus că da și că cel care a semnat ordinul operativ din partea MAE este persoana care se ocupă în mod oficial, din partea ministerului, de relația cu ICR . Senatorul PSD a mai spus că nepromulgarea de către președintele Klaus Iohannis a legii adoptate de Parlament este un rezultat al vizitei ministrului de Extrene ungar, Peter Szijjarto, la București.
„Forțe politice începând cu Jobbik și Fidesz au determinat și adoptarea, în 2010, în Ungaria, a două legi, una privind ‘comemorarea’ a așa zisei tragedii a națiunii maghiare prin Tratatul de la Trianon și a doua lege privind acordarea, pe baze etnice, a cetățeniei ungare etnicilor maghiari care trăiesc în alte state. Dacă vocea statului român rămâne tăcută în planul relațiilor internaționale, există riscul de a se auzi numai teoria cealaltă”, a mai spus Corlățean.
 
De altfel, pe site-ul MAE nu se găsea miercuri nicio informație legată de ziua de 4 iunie și niciun anunț privind acțiuni ale ministerului condus de Bogdan Aurescu dedicate împlinirii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, 

Cadoul lui Iohannis pentru UDMR

Ziaristul Dan Tănasa scria marți pe blogul său că președintele Klaus Iohannis a făcut un cadou neașteptat UDMR-ului și Ungariei având în vedere faptul că joi, 4 iunie a.c., se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon: nu a promulgat încă legea adoptată de Parlamentul României în data de 13 mai a.c. prin care ziua de 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon.
 
Potrivit informațiilor publicate pe pagina de internet a Camerei Deputaților, legea adoptată de Parlament în data de 13 mai a.c. a fost înaintată spre promulgare în data de 19 mai a.c. Din păcate, Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat la timp actul normativ ceea ce înseamnă că legea, deși este adoptată de Parlament, nu va produce efecte anul acesta, chiar în anul Centenarului Trianonului.

Mișcarea Președintelui Klaus Iohannis pare a fi un cadou neașteptat făcut de acesta în an electoral UDMR-ului, formațiune care s-a opus vehement adoptării acestui proiect, dar și Ungariei, care a declarat deja ziua de 4 iunie drept zi de doliu național. În timp ce Ungaria va marca Centenarul Trianonului, Președintele Klaus Iohannis a blocat promulgarea unei legi adoptată de Parlament care ar fi permis marcarea așa cum se cuvine a acestui moment crucial din istoria României și a poporului român, precizează jurnalistul.