ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Mihail Neamțu, președintele comisiei de cultură, a declarat luni, după audierile din comisie pe tema furtului tezaurului dacic care era expus în Olanda, că directorul Muzeului Național de Istorie le-a explicat, și lucrul ăsta i-a șocat, că șase luni de zile, nimeni de la muzeu nu a cerut olandezilor o probă că aceste obiecte sunt supravegheate de poliție. El a mai declarat că, de astăzi înainte, Cloșca cu puii de aur, Brățările dacice de la Sarmizegetuza sau acest coif, dacă va fi vreodată recuperat, nu mai trebuie să părăsească România, relatează Știripesurse.
 

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, deputatul AUR Mihail Neamțu, a declarat că ”furtul acesta al unui obiect absolut incomensurabil ca valoare reprezintă rezultatul unei incompetențe manageriale, dar din păcate este și un atentat la adresa identității noastre naționale. El a precizat că, din păcate, răspunsul instituțional pe care l-au așteptat, al unei demisii din partea directorului Muzeului Național de Istorie, nu a venit cu repeziciunea pe care și-ar fi dorit-o. ”Domnul director ne-a explicat de pildă și lucrul ăsta ne-a șocat, că șase luni de zile, nimeni de la Muzeul Național de Istorie din București nu a cerut olandezilor o probă că aceste obiecte, aceste artefacte, mai ales coiful de la Coțofănești, este supravegheat fizic, în persoană, de către un membru al poliției din Olanda. Timp de șase luni de zile, ei s-au bazat pe buna credință a olandezilor, care știm cât de mult ne iubesc. (..) Mi se pare, sincer, deplorabil modul în care a fost gestionat acest contract”, a arătat Mihail Neamțu, informează News.ro.

”Este obligatoriu să îi invităm noi pe străini să vină la București, pe Calea Victoriei, să descopere ei frumusețiile acestei țări și, bineînțeles, patrimoniul nostru national. Ca președinte al Comisiei de Cultură, începând cu ziua de mâine sau poimâine, când se va întoarce și doamna ministru Intotero, voi propune un grup de lucru pentru ca noua lege a patrimoniului să nu mai permită asemenea orori. Pierderea acestui coif este absolut inacceptabilă pentru o țară cu o istorie de 2500 de ani, cum este România”, a anunțat Neamțu.

Președintele comisiei de cultură a mai declarat că fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, care este membru de drept al Comisiei de Cultură, nu a venit la aceste audieri și nu a acceptat să răspundă întrebărilor.

”Recunosc faptul că m-a dezamăgit absența și unor colegi de la PSD sau de la alte partide. Opoziția a fost prezentă și le mulțumesc pentru efortul de a suspenda vacanța aceasta parlamentară. Nu cred că e timp de vacanță când un furt de asemenea proporții se produce”, a subliniat Mihail Neamțu.
 
Bogdan Tiberiu Iacob adaugă:
 
INFORMAȚIE-ȘOC: TRIMITEREA COIFULUI ÎN OLANDA, CONDIȚIE PENTRU ADERAREA LA SCHENGEN

Conform unui comunicat de presă al AUR, în cadrul ședinței, directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a recunoscut erorile grave care au dus la furtul tezaurului dacic. Mai mult, Ernest Oberländer recunoaște că expunerea tezaurului în muzeul din Olanda a fost o condiție pentru ca România să intre în Schengen, se arată în comunicat, care citează declarațiile lui Mihail Neamțu, subliniate de InPolitics.