ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După invocarea Stării de urgență de către premierul Justin Trudeau, cotidianul Toronto Sun a reacționat printr-un editorial obiectiv pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews:

Invocarea nejustificată a Legii privind Situațiile de urgență de către premierul Justin Trudeau este profund problematică și va avea consecințe de lungă durată pentru țară.


Încă de când convoiul pentru libertate a atins prima dată centrul din Ottawa, în urmă cu câteva săptămâni, premierul a făcut tot posibilul pentru a spori tensiunile.

Guvernul liberal părea să spere la un fel de eveniment de tip 6 ianuarie, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite anul trecut. Toată retorica lor a indicat că erau dornici să vadă un astfel de eveniment.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat nicicum. Convoiul a fost pașnic pe tot parcursul protestului.

Singura violență reală de până acum a fost o tamponare a unui vehicul împotriva protestatarilor (întreprinsă de un infractor ANTIFA), care a trimis patru persoane la spital. Totuși, nu se aude prea mult despre asta. Trudeau nu a condamnat-o niciodată.

În schimb, Trudeau i-a numit pe protestatari cu toate peiorativele din dicționar, chiar dacă aceștia sunt o mulțime diversă în toate sensurile cuvântului.

Acum își acordă puteri extraordinare pentru a face față acestor proteste. Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte este modul în care poate acum să dicteze băncilor să înghețe conturile oamenilor fără un ordin judecătoresc.

Oameni precum eroul canadian Kevin Vickers - cel care a dejucat personal atacul terorist din 2014 de la Parlamentul- au făcut apel la calm și dialog. Trudeau nu vrea însă acest lucru. El vrea doar dezbinare și mai multă ostilitate.

Se pare că în acest duh premierul a decis să invoce Legea privind situațiile de urgență pentru prima dată în istoria Canadei. Cel puțin patru prim-miniștri s-au opus.

„Avem toate instrumentele legale și resursele operaționale necesare pentru a menține ordinea", a scris premierul din Alberta, Jason Kenney, pentru a-și explica opoziția. „Legea nu ar adăuga nicio putere suplimentară relevantă de resurse".

Kenney a adăugat că această decizie nu poate decât să „escaladeze o situație tensionată" și că Trudeau trebuie să „pună capăt măsurii obligatorii de vaccinare transfrontalieră a camionagiilor, deoarece nu are niciun scop util pentru sănătatea publică".

Blocajul controversat de pe Podul Ambasador a fost deja rezolvat. Motivele pentru a invoca această lege sunt, potrivit lui Joanna Baron de la Fundația Constituției canadiene, "extrem de subțiri". Protestele pot fi un deranj și mulți oameni pot fi în dezacord cu ele, dar asta nu justifică această decizie.

Singurul lucru care poate fi spus în apărarea invocării de către Trudeau a Legii privind Starea de urgență este că incompetența sa a fost cea care a făcut necesară o măsură atât de extremă.

Toronto Sun