ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea dării în plată tulbură apele în rândul băncilor, ai căror șefi amenință, printr-o scrisoare adresată lui Iohannis, că vor acționa statul român în judecată. 

Șefii a patru bănci-mamă ale unor bănci românești cu capital străin i-au transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită acestuia să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, potrivit hotnews. Ei amenință că pot da statul în judecată în instanțele românești, la curțile de arbitraj internaționale și în plan european. 

Semnatarii scrisorii sunt Andreas Treichl, CEO al Erste Gruop, banca-mamă a BCR, Carlo Vivaldi, Șef al Diviziei Europa Centrală și de Est a Unicredit Group, banca-mamă a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, președite al Federeației Europene a Băncilor și CEO al Societe Generale, banca-mamă a BRD, precum și Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank International, banca-mamă a Raiffeisen din România. 

Cei patru șefi de bănci mari din Europa i-au trimis scrisoarea președintelui Iohannis pe 1 decembrie 2015, Ziua Naționala a României.

În scrisoare, semnatarii îi cer lui Iohannis să prevină ceea ce ei numesc "un real prejudiciu" pe care l-ar aduce legea care oferă posibilitatea celor care au contractat un credit ipotecar pentru achiziționarea unui imobil să predea băncii proprietatea respectivă și sa scape astfel de restul ratelor de plată. 

"In opinia noastra, este inca timp destul pentru a impiedica legea sa provoace un real prejudiciu institutiilor financiare si economiei Romaniei, care ar aparea in mod inevitabil. Suntem increzatori ca Romania va proteja investitorii pe termen lung impotriva unui tratament inechitabil si incorect, care provoca un prejudiciu atat de substantial. Am vrea sa va invitam sa reconsiderati aceasta lege, pentru a evita violarea principiilor fundamentale si constitutionale ale Romaniei, precum si legile europene. Speram sincer ca ingrijorarile noastre vor fi auzite si abordate adecvat" - i-au transmis cei patru sefi de banci lui Iohannis. 
 

Camera Deputatilor - for decizional - adoptase Legea darii in plata pe 25 noiembrie, trimitand-o la presedintele Iohannis, pentru promulgare. Seful statului poate sa promulge legea, sau sa o retrimita la Parlament pentru reexaminare (o singura data) sau sa o trimita la Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa decida daca actul normativ respecta sau nu Constitutia României. 


In plus, semnatarii scrisorii l-au avertizat pe presedintele Romaniei ca ar putea sa analizeze ei "actiuni legale" in instanetele din Romania, la curti de arbitraj internationale si la nivel european.