ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Tabula Traiana”, mesajul scris în piatră al Împăratului Traian, rezistă pe malul Dunării de aproape 2000 de ani. Inscripția aduce aminte de podul lui Traian peste Dunăre, care a facilitat traversrea și aprovizionarea legiunilor romane în iminentul al doilea război dacic împotriva lui Decebal, notează Omofon.

În 103 d.Hr., pe un zid de piatră de la Porțile de Fier, a fost gravată inscripția latină cunoscută astăzi sub numele de „Tabula Traiana” sau „Tăblița lui Traian”.

Zidul este situat pe partea sârbă a Porților de Fier, partea finală a defileului format de Dunăre care servește acum drept graniță între România și Serbia, chiar după orașul românesc Orșova.

Placa, cu o lățime de 3,20 metri și o înălțime de 1,80 metri, este fixată în piatră și pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer. Figurinele și ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră.

Inscripția, ale cărei ultime rânduri sunt practic șterse din cauza eroziunii, împreună cu bărbatul îngenuncheat în partea de jos, a fost scrisă în șase rânduri de litere romane majuscule:

„IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F
NERVA TRAIANVS. AVG. GERM
PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII
PATER PATRIAE COS III
MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS
SVBLAT(i)S VIA(m)”.

„Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”.

Între 1969 și 1972, construcția barajului de la Porțile de Fier a scufundat numeroase situri arheologice antice și mai multe inscripții comemorative romane similare cu cele ale lui Traian.

Tabula Traiana a fost cruțată deoarece întregul bloc de rocă pe care este înscrisă, o masă care cântărește aproximativ 300 de tone, a fost tăiat și înglobat la 50 de metri mai sus pentru a nu fi acoperit de ape.

Astăzi se află în Parcul Național Djerdap (la granita cu Romania), la aproximativ 2,5 km în amonte de orașul Tekija și în apropiere de Kladovo. Este vizibil doar din apele fluviului, datorită configurației coastei în care se află, fără alte mijloace de acces.

Pe malul opus al fluviului, pe malul românesc, se află statuia conducătorului dacic Decebal, considerată cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.
 
FOTO: