ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Tăcerea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la relațiile sale cu producătorul de medicamente Pfizer, care a condus la cel mai mare contract pentru vaccinuri împotriva Covid-19 al UE, afectează încrederea publicului și este o problemă care nu va dispărea, a declarat ombudsmanul Emily O'Reilly, transmite Reuters, citat de Agerpres și ȘtiriPeSurse.

„Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va dura. Pur și simplu nu va dispărea”, a spus Emily O'Reilly într-un interviu, făcând referire la ancheta procurorului UE privind achiziționarea de vaccinuri de către bloc și planurile comisiei Covid a Parlamentului European de a organiza mai multe audieri pe aceasta problema.

Într-un interviu acordat New York Times în aprilie 2021, von der Leyen a dezvăluit că a schimbat mesaje cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, timp de o lună, în timp ce contractul era în curs de negociere, ceea ce a determinat apeluri pentru publicarea schimbului. Comisia a declarat în iunie 2022 că nu mai deține textele, ceea ce a atras ulterior critici din partea ombudsmanului UE. O'Reilly a susținut că mulți oameni ar înțelege de ce von der Leyen l-a abordat pe Bourla pentru a pleda cauza Europei pentru vaccinuri, în condițiile în care zeci de mii de oameni de pe continent mureau din cauza COVID-19.

„Dar secretul alimentează suspiciunea”, a spus ea. „Este cadoul care continuă să fie oferit persoanelor ostile UE și anti-vacciniștilor, deoarece poate alimenta ideea că se ascunde ceva". O'Reilly a declarat că Comisia a „obstrucționat" cererea ei de anul trecut de a publica mesajele text schimbate de von der Leyen și Bourla în lunile dinaintea semnării de către Bruxelles a unui contract în mai 2021 cu Pfizer și BioNTech (22UAy.DE) pentru a cumpăra până la 1,8 miliarde de doze. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Reuters că a concluzionat în iunie anul trecut și a informat ombudsmanul că mesajele text nu sunt considerate documente ale UE eligibile pentru cererile de informații în temeiul normelor de transparență.

„În efortul de a asigura o mai mare certitudine, Comisia lucrează la emiterea unor orientări privind instrumentele moderne de comunicare, cum ar fi mesajele text și cele instantanee", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters. Aceasta a propus altor instituții ale UE să facă același lucru, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Constatările mediatorului numit de UE nu sunt obligatorii. Ele pot spori controlul din partea altor instituții ale UE și a cetățenilor, ceea ce s-a întâmplat în acest caz. De la declarația lui O'Reilly, membrii Parlamentului European și-au vărsat furia într-o audiere specială din octombrie față de refuzul lui Bourla de a se prezenta și au amenințat că vor continua să interzică angajaților Pfizer și lobbyiștilor să intre în parlament. În februarie, New York Times a declarat că dă în judecată Comisia pentru că nu a făcut publice mesajele text.