ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fotografii apărute marți au arătat susținători ai talibanilor din Afganistan care au organizat un simulacru de înmormântare în timp ce ridicau sicrie înfășurate cu steaguri ale SUA și ale altor țări NATO, potrivit Fox News.

Reuters a obținut unele dintre fotografiile care au fost realizate marți în Khost, la mai puțin de o zi după ce ultima trupă americană a părăsit țara după un angajament de aproape 20 de ani.

Statele Unite au finalizat retragerea din Afganistan la sfârșitul zilei de luni, punând capăt celui mai lung război al Americii și închizând un capitol din istoria militară care probabil va fi amintit pentru eșecuri colosale, promisiuni neonorate și o ieșire frenetică a 123.000 de persoane.

Raportul Reuters a precizat că imaginile de la simulacrul de înmormântare au fost distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare.

Liderii talibani au preluat marți controlul aeroportului din Kabul și au marcat plecarea ultimului avion american din țară printr-o plimbare simbolică pe singura pistă a aeroportului, potrivit unui raport. 

"Lumea ar fi trebuit să își învețe lecția și acesta este momentul plăcut al victoriei", a declarat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, într-o înregistrare video transmisă în direct. El a vorbit cu reporterii de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai și a spus că americanii "nu și-au putut atinge obiectivul prin operațiuni militare", potrivit Al Jazeera.

Administrația Biden a insistat asupra faptului că Statele Unite sunt de neclintit în angajamentele asumate și a aruncat o mare parte din vina pentru criza din Afganistan, ca de obicei, pe armata țării și pe administrația Trump.