ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Haosul actual din Afganistan putea fi evitat dacă Joe Biden ar fi acceptat oferta inițială a talibanilor ca Statele Unite să dețină controlul total asupra Kabulului și aeroportului capitalei.

Potrivit unui articol din Washington Post, în momentul în care talibanii au început să preia controlul asupra Afganistanului, importanți comandanți militari americani s-au întâlnit cu liderul taliban Abdul Ghani Baradar la Doha.

Baradar le-a făcut ofițerilor americani oferta ca Washingtonul să preia controlul asupra Kabulului până la încheierea retragerii trupelor americane. Oferta a fost declinată.

Iată ce scrie Washington Post, până acum un susținător frenetic al lui Joe Biden:

„Cu ocazia unei reuniuni în format fizic, organizate în grabă, importanți comandanți militari ai Statelor Unite - inclusiv McKenzie, șeful unității centrale de comandă a SUA - au discutat cu Abdul Ghani Baradar. liderul aripii politice talibane.

„«Avem o problemă», a spus Baradar, potrivit unui oficial al SUA. «Există două opțiuni: voi (armata SUA) vă asumați responsabilitatea de a asigura securitatea în Kabul, sau va trebui să ne lăsați pe noi să o facem».”

„De-a lungul întregii zile, Biden a rămas neclintit în decizia de a retrage toate trupele americane din Afganistan. Căderea guvernului afgan nu  l-a făcut să se răzgândească.

„În conformitate cu aceste ordine, McKenzie i-a comunicat lui Baradar că misiunea trupelor americane consta doar în evacuarea cetățenilor americani, a aliaților afgani și a altor persoane. Statele Unite, i-a spus el lui Baradar, au nevoie de aeroport pentru a face acest lucru.

„Potrivit altor doi responsabili americani, s-a ajuns la un acord: Statele Unite vor  controla aeroportul până pe 31 august. Însă talibanii vor controla orașul.”

Pe zi ce trecea, securitatea în Kabul a devenit tot mai precară, inclusiv pentru cetățenii americani și aliații SUA. Săptămâna trecută, un atac terorist la porțile aeroportului a ucis 13 militari americani și 160 de afgani.

Potrivit unui articol din Politico de săptămâna trecută, administrația Biden a manifestat o încredere atât de mare în talibani încât le-a încredințat o listă cu numele cetățenilor americani, ale deținătorilor de carte verde și ale aliaților afgani din regiune.

Când a fost întrebat despre listă, Biden nu a negat informația:

„Au existat ocazii în care militarii noștri i-au contactat pe omologii lor militari talibani și au spus, de exemplu: «Acest autobuz sosește cu un număr X de oameni la bord, compus din următoarele persoane... Dorim să lăsați să treacă acest autobuz sau acest grup».

„Deci, da, au existat astfel de ocazii și după cunoștința mea, în asemenea de cazuri, când au sosit astfel de grupuri, au fost lăsate să treacă. Însă nu vă pot spune cu toată certitudinea că a existat o listă de nume. Poate că a existat, dar nu cunosc circumstanțele. Dar asta nu înseamnă că nu a existat.”

Articolul din Washington Post a provocat consternare în cercurile politice și în presă, Joe Biden fiind acuzat de „incompetență” sau „complicitate cu teroriștii”.