ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficiali talibani au declarat victoria și restaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului după ce au ocupat duminică palatul prezidențial din Kabul, conform Breitbart.

Apărând într-o înregistrare video pe Twitter alături de alți lideri talibani, Abdul Ghani Baradar, cofondatorul grupării, a pronunțat victoria în bătălia pentru națiune. "Am obținut o victorie neașteptată", a spus el. "Acum este momentul să testăm, să arătăm cum ne servim poporul și să le asigurăm viitorul în cel mai bun mod posibil".
 


Baradar a declarat că talibanii l-au desemnat să fie "liderul Afganistanului" și să preia frâiele guvernului.

Autoritățile pakistaneze l-au arestat pe Baradar în 2010, dar l-au eliberat în 2018 sub presiunea Statelor Unite.

Documentele oficiale ale talibanilor se referă de mult timp la grup ca fiind Emiratul Islamic al Afganistanului, deoarece pretinde că este guvernul legitim al țării, spre deosebire de republica acum dispărută, susținută de SUA.

Emiratul islamic restaurat va exercita probabil un control mai puternic asupra țării decât cel pe care îl exercita înainte de invazia americană. Regimul taliban, care a condus cea mai mare parte a țării în perioada 1996-2001, nu a exercitat niciodată un control teritorial complet în interiorul granițelor oficiale ale Afganistanului. O mare parte din nord-estul țării se afla sub controlul militanților antitalibani în momentul invaziei americane. Aceste grupuri și teritoriile de rezistență s-au evaporat însă. La începutul lunii iulie, talibanii au măturat Badakhshan, fostul centru al celei mai înverșunate rezistențe împotriva talibanilor înainte de invazie, cucerind fără luptă multe dintre districtele sale.

Soldații afgani au dezertat și au dezertat în masă, mulți dintre ei fugind în Tadjikistanul vecin. Long War Journal, un grup independent dedicat cartografierii războiului din Afganistan, afirmă că talibanii controlează în prezent sau mențin o prezență puternică în aproape 90% din țară, inclusiv în aproape toate teritoriile care au opus rezistență emiratului islamic.

Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară duminică dimineața, când forțele talibane au intrat în oraș, și se pare că se află acum în Taskhent, Uzbekistan, potrivit Reuters. Ulterior, el a postat un mesaj pe Facebook în care a explicat că a plecat pentru a preveni alte vărsări de sânge:

„Astăzi am dat peste o alegere dificilă. A trebuit să înfrunt talibanii înarmați care vor să intre în palat sau să părăsesc țara pe care mi-am dedicat viața protejării și îngrijirii în ultimii 20 de ani. Dacă nu vor fi controlați, nenumărați patrioți vor fi martirizați, iar orașul Kabul va fi devastat, ceea ce va duce la o catastrofă umanitară majoră în acest oraș de 6 milioane de locuitori. Talibanii au spus clar că sunt gata să ducă un atac sângeros asupra întregului Kabul și a locuitorilor din Kabul pentru a mă înlătura. Pentru a preveni o avalanșă de vărsare de sânge, am decis să plec”.

În iulie, președintele american Joe Biden a insistat asupra faptului că guvernul afgan se putea susține singur.  El a continuat să nege perspectiva unei evacuări pripite a personalului american aflat sub focul focului și a denunțat comparațiile cu Războiul din Vietnam și cu căderea Saigonului.

"Talibanii nu sunt armata nord-vietnameză", a spus Biden. "Nu sunt nici pe departe comparabili din punct de vedere al capacităților".

"Nu va exista nicio circumstanță în care veți vedea oameni ridicați de pe acoperișul unei ambasade a Statelor Unite din Afganistan", a adăugat el. "Nu este deloc comparabil".