ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Talibanii tocmai au obținut un nou fond de război masiv, cu Humvee-uri, avioane, elicoptere, ochelari de vedere pe timp de noapte și drone fabricate în SUA, relatează Reuters.

În urmă cu aproximativ o lună, ministerul afgan al apărării a postat pe rețelele de socializare fotografii cu 7 elicoptere nou-nouțe sosite la Kabul, livrate de Statele Unite.

„Vor continua să vadă un ritm constant al acestui tip de sprijin în perioada următoare”, le-a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin, reporterilor câteva zile mai târziu, la Pentagon.

Cu toate acestea, în câteva săptămâni, talibanii au pus stăpânire pe cea mai mare parte a republicii islamice, precum și pe toate armele și echipamentele lăsate în urmă de forțele afgane care au fugit.

Într-o filmare se putea vedea cum insurgenții inspectau șiruri lungi de vehicule și deschideau lăzi cu arme de foc noi, echipamente de comunicații și chiar drone militare.

„Tot ce nu a fost distrus este acum al talibanilor”, a declarat pentru Reuters un demnitar american, vorbind sub protecția anonimatului.

Actuale și foste oficialități americane spun că există îngrijorarea că aceste arme ar putea fi folosite pentru a ucide civili, ar putea fi confiscate de alte grupări militante, cum ar fi Statul Islamic, pentru a ataca ținte americane din regiune sau chiar ar putea fi predate adversarilor, inclusiv Chinei și Rusiei.

Inițierea unor atacuri aeriene vizând echipamentele mai mari, cum ar fi elicopterele, nu a fost exclusă de americani, dar ar risca, astfel, să îi provoace pe talibani într-un moment în care principalul obiectiv al Statelor Unite este evacuarea propriilor oameni.