ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea actriță Tamara Buciuceanu-Botez împlinește sâmbătă, 90 de ani, eveniment care a prilejuit acordarea unei diplome de excelență pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN).
 
Ministerul Culturii i-a acordat, vineri, doamnei Tamara Buciuceanu-Botez, o diplomă de excelență pentru întreaga activitate.
 
„Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită și "Doamna comediei românești” împlinește sâmbătă, 10 August 2019, onorabila vârstă de 90 de ani. Cu acest prilej, marea actriță a primit vizita secretarului de stat Alexandru Pugna și a domnului Ioan Matei, director în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, care i-au înmânat, în numele domnului ministru Valer Daniel Breaz, o diplomă de excelență pentru întreaga activitate artistică, alături de mesajul de prețuire și admirație pentru contribuția adusă culturii în cele peste șase decenii petrecute pe scena teatrului și filmului românesc. La mulți ani, distinsă doamnă!", se arată într-un mesaj postat de Ministerul Culturii pe Facebook.
 
Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. Între 1948 și 1951 a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri" din Iași, însă, în anul IV, s-a transferat la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălțăteanu (asistentă Sorana Coroamă). 

A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița", „Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", „Nepotul”, "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret". Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineață pierdută" după Gabriela Adameșteanu.
Tamara Buciuceanu-Botez a jucat și în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei, precum Teatrul Giulești, Teatrul Bulandra, Teatrul Național, Teatrul de Comedie. De asemenea, a interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.