Marea actriță Tamara Buciuceanu-Botez împlinește sâmbătă, 90 de ani, eveniment care a prilejuit acordarea unei diplome de excelență pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN).
 
Ministerul Culturii i-a acordat, vineri, doamnei Tamara Buciuceanu-Botez, o diplomă de excelență pentru întreaga activitate.
 
„Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită și "Doamna comediei românești” împlinește sâmbătă, 10 August 2019, onorabila vârstă de 90 de ani. Cu acest prilej, marea actriță a primit vizita secretarului de stat Alexandru Pugna și a domnului Ioan Matei, director în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, care i-au înmânat, în numele domnului ministru Valer Daniel Breaz, o diplomă de excelență pentru întreaga activitate artistică, alături de mesajul de prețuire și admirație pentru contribuția adusă culturii în cele peste șase decenii petrecute pe scena teatrului și filmului românesc. La mulți ani, distinsă doamnă!", se arată într-un mesaj postat de Ministerul Culturii pe Facebook.
 
Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. Între 1948 și 1951 a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri" din Iași, însă, în anul IV, s-a transferat la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălțăteanu (asistentă Sorana Coroamă). 

A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița", „Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", „Nepotul”, "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret". Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineață pierdută" după Gabriela Adameșteanu.
Tamara Buciuceanu-Botez a jucat și în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei, precum Teatrul Giulești, Teatrul Bulandra, Teatrul Național, Teatrul de Comedie. De asemenea, a interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași. 
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews