ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un număr de 21 de cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost înregistrate în România, de la începutul sezonului și până joi, arată datele INSP. Totodată, au fost anunțate patru decese, transmite Hotnews.

„De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 24.08.2023 s-au înregistrat 21 de cazuri confirmate de infecție cu virusul West Nile”, se arată într-un document publicat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Cazurile s-au înregistrat la grupele de vârstă 40-49 de ani (1), 50-59 de ani (5), 60-69 de ani (4), 70-79 de ani (7) și ≥ 80 de ani (4).

Dintre persoanele infectate, 14 sunt bărbați și șapte femei. De asemenea, 14 persoane infectate sunt din mediul urban și șapte din rural.

În funcție de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecție cu virus West Nile au avut următoarea distribuție: Municipiul București (5) și județele: Dolj (2), Galați (3), Ilfov (3), Iași (2), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1) și Tulcea (1). Un caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul București, cât și în județul Tulcea (debut în S 31).

Au fost înregistrate decese în județele: Satu Mare (1), Ilfov (1), Dolj (1-caz probabil) și Prahova (1).

În Franța a început deja o amplă campanie de dezinsecție pentru a combate țânțarii asiatici

O operațiune de combatere a țânțarilor de tip tigru asiatic pe scară largă a avut loc la Paris, potrivit agenției regionale de sănătate (Agence régionale de santé, ARS), după ce un bărbat din localitate a fost diagnosticat cu febra denga, un virus periculos transmis la om de țânțarii infectați.

Se crede că bărbatul ar fi fost infectat de un țânțar tigru asiatic, o rasă de insecte cunoscută ca fiind purtătoare de boli precum zika, dengue și chikungunya cât și febra Nilului, boală mortală, în timpul unui sejur în afara Franței.

Deși persoanele au fost infectate cu dengue în timp ce se aflau în străinătate, oficialii erau îngrijorați de faptul că țânțarul tigru asiatic i-ar putea mușca și răspândi boala în întreaga țară.
 
Autoritățile sanitare din Paris au apelat la fum pentru a ucide țânțarii tigru purtători de boli.

Drumurile au fost închise și oamenii au fost rugați să rămână în casele lor în sud-estul Parisului, în timp ce contractori de control al dăunătorilor au pulverizat insecticid în copaci, spații verzi și alte zone de reproducere a țânțarilor.

Astfel de scene sunt un eveniment obișnuit în orașele tropicale și devin din ce în ce mai frecvente în Europa pe măsură ce țânțarul tigru, care poate transmite virusurile denga, chikungunya și Zika, se răspândește din Asia de sud-est, locul său de origine.

"A fost o premieră în Paris, dar nu este prima în Franța", a declarat viceprimarul Parisului, Anne Souyris, care se ocupă de politica de sănătate, pentru televiziunea BFM. "Sudul Franței este afectat de țânțarii tigru de câțiva ani".