ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu noapte în cap Nea Vasile și-a burdușit mașina cu bunătăți și a coborât la capitală. Făină integrală din grâu organic, mălai bun, să semene mămăliga cu luna plină, ouă de țară, găini zburătăcite prin curte, numai bune de făcut șnițel pentru coconii noștri. Legume de tot felul și cartofii aceia dulci, inconfundabili…

Este vineri și astăzi se umple cămara. Îl așteptăm pe Nea Vasile ca pe Moș Crăciun!

Mai acum o săptămână Gabriela a dat semnalul și congelatorul s-a umplut. De la o familie din Prahova am putut cumpăra fiecare câte o bucată din vițică crescută pe pășune în timpul verii, iar de la începutul toamnei cu fân, lucernă și alte delicatesuri naturale.

Ultimele verdețuri bio pe 2016 au venit luna trecută de la sera domnului Costel din Giurgiu: spanac, ceapă verde, praz și pătrunjel. Miere ne-a furnizat o mănăstire. O familie din Vrancea ne-a adus vin curat în care se simțea încă mângâierea soarelui de toamnă. Și din fericire nu se simțeau zahărul și sulfiții.

Grupul nostru din Titan este mic, calibrat pe oferta micilor gospodării la care ne-am conectat cămările. Susținem aceste gospodării iar producătorii ne susțin prin onestitatea producției și a prețurilor. Cu alte cuvinte știi ce mănânci. Există și grupuri mai mari însă, de exemplu pe litoral am cunoscut grupul „Țărani Dobrogeni” ce reunește 48.000 de producători și consumatori. Astăzi puteai să cumperi cu livrare ouă proaspete de rață sau pastramă de berbecuț, porci crescuți bio cu uruiala și porumb, curcani de gospodărie sau prăjituri făcute în casă din ingrediente naturale. O fermă mică a invitat deunăzi familiile să se joace printre baloții de paie, să deguste felurite brânzeturi și să vadă vițelușele coautoare. Copiii s-au bucurat, familiile la fel, de producător nu mai vorbesc.

Fenomenul a fost numit short food supply chain (SFSC) și este de fapt o rețea între producători și consumatori locali ce elimină intermediarii, micșorează prețul alimentelor și crește calitatea și prospețimea produselor. Eu aș numi aceasta rezistența țăranilor. Este o cale sigură spre solidaritate și apartenență, în modul cel mai direct, la acest pământ.