Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că ambasadorul Olandei a încercat să dea lecții despre ce trebuie făcut în Justiție, șeful Senatului fiind al doilea oficial într-o singură zi care vorbește despre intervențiile ambasadorilor occidentali în acest domeniu.

„Ambasadorul Olandei nu a îndrăznit să îmi spună să o pun pe Kovesi, însă a încercat să ne învețe ce trebuie să facem în Justiție. Într-o întâlnire, l-am pus la punct pe ambasadorul Olandei și l-am reclamat omologului meu (…). După două săptămâni, ambasadorul a fost rechemat în țara sa. În Ungaria l-au trimis pachet pe ambasadorul american în momentul în care a depășit limitele convenției diplomatice. România este singura țară din Europa în care ambasadorii se poartă astfel”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.

Declarația vine după ce fostul ministru al Justiției, Titus Corlățean, a afirmat, miercuri, în cadrul audierii sale în Comisia SIPA, că ambasadorii SUA și Olandei ar fi făcut presiuni în 2012 pentru numirea Codruței Kovesi ”într-o funcție de vârf” în Ministerul Public.

Titus Corlățean a spus că, pe vremea când era ministru al Justiției, a primit vizitele unor ambasadori care au pledat în mod insistent pentru numirea lui Kovesi într-o funcție de conducere în Ministerul Public, Corlățean folosind cuvântul ”presiuni”.

”Am confirmat faptul că au existat la acel moment demersuri în sensul de presiuni pentru ca cel care vă vorbește, eram ministrul Justiției la acel moment, ca o anumită nominalizare la o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public și am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiției, evident că i-am primit, am stat de vorbă”, a spus fostul ministru al Justiției.

El a menționat două cazuri în care pledoaria în favoarea lui Kovesi s-a făcut foarte insistent. Este vorba de fostu ambasador american în România, Mark Gittenstein, și fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews