ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 12.09/ 14:25 Ambasadorul în SUA, George Maior, este audiat, miercuri, într-o ședință cu ușile deschise, în Comisia pentru politică externă a Senatului, pentru a da explicații cu privire la declarațiile legate de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, . La audierea lui George Maior este prezent și șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a criticat dur activitatea lui Maior ca ambsador în SUA și a anunțat că va transmite o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe pentru retragerea acestuia din funcția de ambasador al României în SUA.

„Am pregătit și un raport de activitate cu tot ce a însemnat acțiunea Ambasadei de trei ani de zile (…). Eu cred că este în interesul Comisiei de a studia acest raport, care este produsul unui corp profesionist din cadrul Ambasadei”, a spus Maior în debutul audierii.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru în Comisia de politică a menționat că „este o premieră” o astfel de audiere la Comisia de politică externă a Senatului. Tăriceanu a avut un discurs extrem de dur la adresa lui Maior, pe care l-a acuzat de numeroase abateri de la normele diplomației.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va transmite o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe pentru retragerea lui George Maior din funcția de ambasador al României în SUA. Tăriceanu a criticat activitatea de ambasador a lui George Maior, susținând că vizitele unor oficiali din România în Statele Unite au fost facilitate de Ambasada SUA la București, și nu de Ambasada României în SUA.

„Dacă domnul ambasador nu a frecventat aceste cursuri (de formare a diplomaților – n.r.), îi recomand să prindă din zbor aceste reguli ale diplomației. V-ați obișnuit să apărați protocoalele din justiție. E un mod de operare care este descalificant pentru un ambasador. Daca domnul ambasador cunoaște rigorile misiunii sale și totuși a dorit să le ignore, aș dori să ne puneți motivele. Ați devenit un agent politic partizan, preluat ca atare de ambasadele altor state. Acest lucru reprezintă o descalificare in punct de vedere profesional. Această postura este de-a dreptul inacceptabilă.

Vreau sa stiu daca aceste declaratii pe care le-ati facut au fost facute cu acordul MAE. Din puncutl meu de vedere, performanta pe care ati avut-o in calitate de ambasador este nesimificativa.

Domnul ambasador nu și-a îndeplinit misiunea. V-ați exprimat propriile opinii politice și ați angajat România în luptele politice interne din SUA. Misiunea dvs. nu poate să continue în condițiile prezente”, a declarat Tăriceanu, care a calificat prestația lui Maior în relația cu SUA drept una „foarte slabă. „Din punctul meu de vedere, performanța pe care ați avut-o în calitatea de ambasador în relația cu SUA este una foarte slabă. Nu am văzut niciun progres semnificativ în chestiunea extrem de importantă pentru România legată de vizele pentru cetățenii României. În al doilea rând, rezultate zero în ceea ce înseamnă dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar. Nu în ultimul rând, dimensiunea economică a parteneriatului. (...) Dacă vorbim de parteneriat strategic, mi se pare ca vizita președintelui Klaus Iohannis este un element, dar (...), de când ați fost numit ambasador, ne-am fi așteptat la mult mai mult”, a mai spus Tăriceanu.

 Știrea inițială

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat luni seară că ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a fost invitat pentru a fi audiat public, miercuri, în Comisia de politică externă a Senatului. Maior va trebui să dea explicații cu privire la activitatea sa de ambasador, dar și referitor la declarațiile publice pe care le-a făcut în ultima perioadă, după scandalul privind scrisoarea trimisă de fostul primar al New-York-ului, Rudolph Giuliani.

Șeful Senatului a susținut că a existat o intervenție din partea Ministerului de Externe care a cerut amânarea audierii, dar aceasta a fost respinsă.

„Miercuri, la ora 13.00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în fața comisiei pentru a da o serie de explicații, pentru a ne oferi un tablou mai larg în legătura cu activitatea domniei sale de ambasador, cu declarațiile din ultimă vreme, care au stârnit o serie de întrebări și anumite îngrijorări și nemulțumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios parteneriatul strategic între România și SUA. Noi nu suntem Comisia de supraveghere a activității SRI. Noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador și nu de fost șef al SRI. Este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că din păcate în perioada modernă a parlamentarismului unele comisii au avut activitate superficială”, a declarat Tăriceanu la Antena 3.