ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declară că nu va vota prelungirea stării de urgență, acuzând că la adăpostul acestei măsuri „crește lipsa de transparență” și este deschis „drum liber abuzurilor”. Tăriceanu acuză autoritățile că duc o „politică anti-românească” și spune că ar trebui repornită activitatea normală în România, atât în întreprinderi, cât și în instituții.
 
Într-un editorial pentru EVZ, senatorul Călin Popescu Tăriceanu anunță că nu va vota prelungirea stării de urgență, măsură care trebuie validată de către Parlament, el spunând că este nevoie de o „analiză serioasă” privind motivarea prelungirii acestei măsuri cu încă 30 de zile. 
 
„Prelungirea acestei stări de urgență nu face aproape nimic sau nu aduce aproape nimic din ce se poate face cu legislația existenta. Nu vreau să votez prelungirea stării de urgență pentru că văd că la adăpostul ei crește lipsa de transparență și deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau să votez starea de urgență pentru că o parte importantă din țară nu e afectată de coronavirus și nu înțeleg de ce trebuie să penalizăm și regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt și celelalte”  a declarat duminică liderul ALDE.
 
Tăriceanu acuză că decretele și ordonanțele emise de către autorități nu fac decât să impună obligații cetățenilor, dar nu și autorităților, el pledând pentru reluarea activității economice în România.
 
„Văd că se găsesc soluții pentru a furniza forță de muncă ieftină în Germania, dar pentru a merge noi la muncă nu ar fi normal să facem ceva? Nu văd care mai e rostul prelungirii stării de urgență în condițiile în care România începe să își exporte forța de muncă. (...) Dacă știm să acționăm astfel de butoane magice prin care îi ducem pe cei 2000 la muncă, sau câți or mai fi, de ce să nu îî ducem și pe ai noștri la muncă și să începem să reluăm activitatea normală? Nu numai la munca în întreprinderi, dar si în instituții. Aici e o problema foarte serioasa pentru care eu vreau să vă spun că nu vad decât o soluție, și anume crearea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar care să investigheze cum s-au făcut aceste aranjamente, pe ce bază legală, cine sunt cei implicați. Să primim niște explicații” mai susține liderul ALDE. 
 
Acesta susține că autoritățile par a duce, la cel mai înalt nivel o „politică antiromânească” și că România „e lăsată să se scalde în dificultăți, nu sunt luate măsurile în plan sanitar, medical pentru a combate epidemia, pentru ca nu se aduc teste, nu se aduc măști, nu sunt aduse echipamente pentru cadrele medicale, nu sunt făcute spitale dedicate pentru cei afectați de coronavirus, nu se iau masuri în zona economică”. „De ce, în numele unei solidarități greșit întelese, să pedepsim toate județele la grămadă? De ce nu se poate instaura starea de urgență în județele unde sunt focare? De ce nu se testează și izolează județele sau localitățile cu probleme în vreme ce locuitorii din celelalte județe, luându-și măsuri de protecție personală (în speranta că vom avea suficiente echipamente de protecție), se pot întoarce la muncă?”, se întreabă liderul ALDE.
 
Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, după întâlnirea cu premierul și cu mai mulți miniștri, că ca fi necesară prelungirea stării de urgență cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul săptămânii viitoare.
În 16 martie, președintele Klaus Iohannis a emis decretul privind instituirea stării de urgență pentru 30 de zile.
 
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.
În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.
 
În funcție de evoluția situațiilor de pericol, Președintele României, cu încuviințarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite și poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia