ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pactul propus de președintele Klaus Iohannis trebuia făcut în jurul partidelor, nu de către șeful statului. Iar o discuție premergătoare, susține liderul ALDE, ar trebui să stabilească o definiție comună asupra a ceea ce înseamnă statul de drept. El a mai susținut că partidele ar trebui să decidă și dacă ”superimunitatea președintelui” ar trebui menținută sau redusă la nivelul imunității parlamentarilor.

„Ar trebui să vorbim inclusiv despre superimunitatea președintelui. O păstrăm sau nu sau o ducem la nivelul la care o au parlamentarii. Sunt multe probleme. Cred că partidele politice ar trebui în mod normal să se așeze la masă și fiecare să vină, dacă au, cu propuneri pentru care să găsim un consens”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
 
Liderul ALDE a mai susținut că partidele ”nu pot construi mai departe” dacă nu desecretizează mai întâi toate protocoalele semnate între SRI, Înalta Curte, DNA și alte instituții: ”Trebuie să avem curajul să abordăm toate problemele spinoase cu care justiția și comunitatea s-au confruntat!”.

Întrebat dacă îi va trimite propunerile lui Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: ”Nu am de ce să îi trimit amendamentele. Cred că această discuție în jurul unui pact trebuie făcută între partidele politice. Nu trebuie să amestecăm. Rolul președintelui nu este de a ne da nouă lecții. Cred că partidele trebuie să se adune și să discute aceste subiecte. Pot să fie cele propuse de președinte, susținute de PNL și cele pe care le avem noi”.