Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat dur pactul politic propus de Klaus Iohannis și semnat de liderii opoziției, și a lansat un atac la adresa președintelui, pe care l-a numit ”un trântor solemn, creație de laborator”. Liderul ALDE i-a reamintit președintelui României că răspunderea integrării României în NATO și UE a revenit fostelor guverne, inclusiv celor conduse de Tăriceanu și Adrian Năstase. La acea vreme,  a reamintit Tăriceanu, Iohannis era „un primar din Sibiu care nu făcea decât să profite  să-și croiască drum electoral pe banii alocați de noi Sibiului”.

”România are la Cotroceni „un trântor solemn, un politician - creație de laborator care nu a pus nicio piatră la eșafodajul european”, a spus Tăriceanu despre fostul primar al Sibiului care acum ”se crede vreun Churchill ori Nelson Mandela al României”.

„Ieri, de ziua sa, dl Klaus Werner Iohannis și-a făcut un cadou „instituțional”: și-a convocat susținătorii devotați pentru semnarea unui pact ilegitim și imoral – din motive pe care le-am expus deja miercuri – menit să alimenteze, la nivelul publicului, impresia că domnia sa lucrează. În fapt, România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician - creație de laborator care nu a pus nicio piatră la eșafodajul european, a fost plantat de alții în capul mesei, dar încearcă să-și aroge acum meritele altora. Căci nu! Dl.Iohannis nu a făcut nimic pentru integrare! Alții au făcut-o. Guvernele din perioada președintelui Emil Constantinescu, guvernul Năstase, guvernul pe care eu l-am condus, pe ele a apăsat răspunderea integrării României în NATO și UE. Pe atunci, dl. Iohannis era un primar din Sibiu care nu făcea decât să profite de generozitatea guvernului pe care l-am condus și să-și croiască drum electoral pe banii alocați de noi Sibiului, capitală culturală europeană”, scrie Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

El afirmă că „azi, fostul primar se crede vreun Churchill ori Nelson Mandela al României; crede că parcursul european al țării stă strict în augusta sa persoană și împrăștie, între două navete la Bruxelles și un palton trântit nervos pe capota mașinii, minciuni toxice despre „cei care vor să scoată țara din UE”.

„Ca unul care mi-am pus semnătura pe documentul de aderare a României la UE, nu am de gând să accept lecții de europenism de la unul care stă mai mult prin munți ori prin străinătate decât la locul de muncă. Și care a fost și el prezent la ceremonia de aderare sus pomenită. E drept, ca invitat al guvernului altei țări", conchide liderul ALDE.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, că "la alegerile europarlamentare formațiunile pro-europene au primit voturi multe și au avut rezultate bune, foarte bune, iar formațiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană, formațiunile care constant au atacat independența justiției, formațiunile care au construit o guvernare lamentabilă, mai exact PSD și ALDE, au fost drastic sancționate de electorat, și pe bună dreptate". Acordul a fost semnat de PNL, USR, Pro România și PMP, urmând să fie asumat și de UDMR.