ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă că statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere, menționând că țara noastră a cunoscut un regres uriaș în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv față de primii ani de după 1990, conform Agerpres.

Tăriceanu susține că elementele esențiale ale statului de drept sunt: prevalența drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor; instituții alese democratic ce exercită puterea în baza legitimității date de votul alegătorilor, fără a exista interferența instituțiilor de forță; separația și controlul reciproc al puterilor și "domnia legii (rule of law)".

„În aceste puncte, statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere. Majoritatea românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaș în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv față de primii ani de după 1990, când o serie de instituții de forță nu se reformaseră încă. În fiecare zi, la biroul de la Senat primesc sesizări din partea unor cetățeni care condamnă încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților. Când merg în teritoriu, vorbesc cu oameni care îmi împărtășesc îngrijorările lor. Pe prima pagină a ziarelor și la televiziuni, românii au văzut o avalanșă de cazuri care arată abuzurile comise de cei care lucrează în așa-zisul câmp tactic", precizează Tăriceanu într-o postare pe Facebook, ca drept la replică la un post de televiziune.

Președintele Senatului mai susține că, „în ultimul timp, au apărut noi și noi dovezi legate de încercările de denaturare a procesului democratic de către statul paralel”.

„Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influențare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2009, atunci când șefi ai instituțiilor de forță stăteau la masă cu oameni politici. Avem și certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influența momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numărat", subliniază Tăriceanu.

El susține că oameni de la vârful instituțiilor de forță refuză să se supună oricărui fel de control democratic.

„În ceea ce privește al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni, de la vârful instituțiilor de forță, unde corupția iese la suprafață într-o dimensiune uriașă și care refuză să se supună oricărui fel de control democratic. În Statele Unite, procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicații. În România, avem refuzuri și o fugă constantă de responsabilitate care denotă mentalitatea celor care se consideră mai presus de lege", mai menționează Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu susține și că, din păcate, în România sunt declarații din partea „celor care trebuie să aplice legea” prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera, cu toate că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.