Parlamentul va adopta o serie de modificări la legile securității, astfel încât serviciile de informații să nu mai poată interveni în actul de justiție, a declarat, duminică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Senatului a anunțat și înființarea Agenției Naționale de Interceptări în Comunicații.  El a adăugat că președintele țării nu trebuie să aibă un rol în funcționarea serviciilor de informații, dar nu a explicat clar dacă acest lucru înseamnă că nu va mai avea prerogative de numire a șefilor acestor instituții.

„Rolul Parlamentului este clar definit. Parlamentul este cel care asigură controlul democratic al serviciilor de informații, la fel cum se întâmplă în toate țările. Din păcate avem o experiență recentă, în Parlament comisiile de supraveghere a serviciilor, până acum doi ani de zile au făcut o simplă figurație și acesta a fost unul din motivele pentru care a apărut această cangrenă numită statul paralel. Eu cred că și președintele nu trebuie să aibă un rol în ceea ce înseamnă funcționarea serviciilor de informații. (...) Nu am spus că președintele trebuie scos (din numirile șefilor serviciilor n.r.), ci că nu trebuie să fie niciun fel de influență politică din partea nimănui. În această categorie, fără îndoială, este și președintele. Comisiile care vor lucra la elaborarea acestor legi vor face diferite propuneri. Ele vor fi dezbătute și sunt convins că pe baza experienței din ultimii ani, o experiență care ne obligă la a trage anumite concluzii, vor trebui făcute anumite modificări totuși de substanță", a precizat la RTV, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.


„Vom crea Agenția Națională de Interceptări în Comunicații ca românii să nu mai fie poporul cu cel mai mare număr de telefoane ascultate din lume. În România, la mia de locuitori s-au ascultat mai multe telefoane decât în întreaga Uniune Europeană și mai multe decât în SUA. Acestea sunt lucrurile pe care Parlamentul și le-a propus și le va duce la bun sfârșit cu actuala majoritate”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews