ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul va adopta o serie de modificări la legile securității, astfel încât serviciile de informații să nu mai poată interveni în actul de justiție, a declarat, duminică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Senatului a anunțat și înființarea Agenției Naționale de Interceptări în Comunicații.  El a adăugat că președintele țării nu trebuie să aibă un rol în funcționarea serviciilor de informații, dar nu a explicat clar dacă acest lucru înseamnă că nu va mai avea prerogative de numire a șefilor acestor instituții.

„Rolul Parlamentului este clar definit. Parlamentul este cel care asigură controlul democratic al serviciilor de informații, la fel cum se întâmplă în toate țările. Din păcate avem o experiență recentă, în Parlament comisiile de supraveghere a serviciilor, până acum doi ani de zile au făcut o simplă figurație și acesta a fost unul din motivele pentru care a apărut această cangrenă numită statul paralel. Eu cred că și președintele nu trebuie să aibă un rol în ceea ce înseamnă funcționarea serviciilor de informații. (...) Nu am spus că președintele trebuie scos (din numirile șefilor serviciilor n.r.), ci că nu trebuie să fie niciun fel de influență politică din partea nimănui. În această categorie, fără îndoială, este și președintele. Comisiile care vor lucra la elaborarea acestor legi vor face diferite propuneri. Ele vor fi dezbătute și sunt convins că pe baza experienței din ultimii ani, o experiență care ne obligă la a trage anumite concluzii, vor trebui făcute anumite modificări totuși de substanță", a precizat la RTV, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.


„Vom crea Agenția Națională de Interceptări în Comunicații ca românii să nu mai fie poporul cu cel mai mare număr de telefoane ascultate din lume. În România, la mia de locuitori s-au ascultat mai multe telefoane decât în întreaga Uniune Europeană și mai multe decât în SUA. Acestea sunt lucrurile pe care Parlamentul și le-a propus și le va duce la bun sfârșit cu actuala majoritate”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.