ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat la B1 scandalul apărut în urma dezvăluirilor lui Dan Andronic despre un posibil furt și distrugere de documente din arhiva SIPA.

„Subiectul este într-adevăr din perioada în care eram prim-ministru, dar după cum ați văzut și din relatările care au apărut în spațiul public, această chestiune a fost gestionată întâi de persoana care a fost înainte de Tudor Chiuariu ministrul al Justiției, mai exact doamna Macovei și asupra căreia planează diverse speculații potrivit cărora beneficiează de conținutul arhivei prin judecătorul Dănileț. Eu nu pot să confirm sau să infirm acest lucru.
După aceea a urmat domnul Chiuariu, după aceea a fost o perioadă scurtă de interimat și a venit domnul Meleșcanu ca ministru interimar și după aceea ministrul Predoiu. Deci toți au fost pe perioada mandatului meu.

Nu se face referire numai la ei, e o problemă care se întinde pe o lungă perioadă, dar din informații pe care le-am luat în aceste zile ca să îmi împrospătez și eu memoria pot să vă spun următoarele lucruri. Nu am avut vreo discuție cu doamna Macovei pe acest subiect, nici cu domnul Chiuariu pentru că nici eu nici el nu aveam preocupări securiste să vedem ce e prin arhive, ce facem cu informațiile de acolo, le folosim, nu le folosim. (...)

În momentul în care ministrul Chiuariu a venit au făcut o mică comisie de inventariere a acestei arhivei și ce au constatat a fost că se umblase în dosare. Această comisie a mai constant, cea a apărut în spațiul public, că în sala aia era cel puțin un aparat de fotocopiat, dacă nu două", a afirmat președintele Senatului.

Tăriceanu a precizat de asemenea că nu există informații suplimentare, față de cele apărute public, pe care să le facă publice, dar ar trebui să se ia o hotărâre privind ce se va întâmpla cu arhiva.

"Aflăm că în dosarele celor care lucrează în justiție, deci judecători, procurori, în loc ca serviciul respectiv să se ocupe de partea de protecție a lor în ceea ce privește tentativele de corupție, legăturile nesănătoase între judecători, procurori și cei care erau acuzați sau condamnați, aflăm că se strângeau informații chiar despre viața lor privată, elemente care poti fi oricând folosite pentru un frumos șantaj. Nu ar fi o originalitate nici în România.

Și eu cred că din acest motiv ar veni, ar fi normal, ca această arhivă să nu fie predată, să ne trezim peste nu știu câte vreme că iarăși e spartă, e folosită sau nu știu ce. Arhiva ar trebui pur și simplu, în opinia mea, distrusă astfel încăt să nu mai existe instrument de șantaj pentru cei care sunt în zona judecător sau procuror", a precizat Tăriceanu.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews