ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Tatăl lui Claudiu Năsui de la USR, actual ministru al Economiei lui Cîțu, milionarul Dorel Năsui, ajuns în SUA cu misiune în 1986, a dat în judecată ActiveNews și ne cere despăgurbiri de 1.000.000 de lei pentru „suferințele psihice” provocate de două articole în care era pomenit trecutul său securistic, potrivit surselor citate. Acțiunea se înscrie într-o operațiune de spălare a prezentului comunistoizilor din USR, majoritatea legați prin fire mai vizibile sau mai puțin vizibile de structuri de informații din interiorul și exteriorul țării.

Dorel Năsui afirmă că articolele în cauză „i-au amplificat suferința pshică” dar și fizică și, de asemenea, l-au făcut „să-și facă griji pentru viitorul politic al fiului său, deputatul Claudiu Năsui”. După cum se vede, grijile și le-a făcut degeaba, pentru că fiul căruia la 22 de ani îi cumpăra apartament la Paris a ajuns bine-mersi, ditamai ministru USR. Poate să-l fi ajutat articolele privind trecutul securistic al familiei?

Dorel Năsui informează în cererea sa de chemare în judecată a ActiveNews că este „o persoană marcantă și cunoscută” în SUA, unde „mai este membru în Consiliul Financiar al Diecezei Greco-Catolice Române” dar și consul onorifc al Republicii Moldova, stat ex-sovietic care i-a conferit medalia „Meritul Diplomatic” în ianuarie 2019. La data respectivă președinte al Republicii Moldova era încă Igor Dodon, comunistul rusofil.

Despre această operațiune de spălare mediatică înregistrată în ultimul timp s-a exprimat și Doru Viorel Ursu, cel care a judecat în 1986 rămânerea lui Năsui Sr. în SUA în timpul delegației de serviciu în care se afla: „Domnul Năsui minte la înghesuială și dezinformează. Trădarea se pedepsea și în comunism. Manipularea domnului Năsui rezidă prin faptul că nu publică hotărârea in extenso, ci doar minuta. Pentru ca opinia publică să nu înțeleagă care a fost realitatea.

O pedeapsă de 7 ani închisoare nu putea fi aplicată decât pentru fapte grave împotriva României, nu a lui Nicolae Ceaușescu.”, afirmă Ursu.

”De ce domnul Năsui nu a făcut publică până acum hotărârea in extenso și nu a cerut revizuirea hotărârii în mai bine de 32 de ani de așa-zisă democrație? E vorba de oameni plecați în străinătate încredințați în misiune de statul român și care după ce dădeau de bine nu se mai întorceau în țară, trădând țara, nu pe Ceaușescu. Erau sute de astfel de dosare de acest tip în acei ani.”, a explicat Doru-Viorel Ursu pentru stiripesurse.ro.

Pentru mai buna lămurire a cititorilor noștri asupra Familiei Năsui preluăm informații despre păienjenișul rețelei acesteia dintr-o sursă neutră, neimplicată în acest proces în care ni se solicită drept daune 1.000.000 de lei:

Istoria secretă a dinastiei Năsui! Cum a ajuns tatăl USR-istului Năsui la o avere de 100 milioane Euro? Legătura cu „afacerea Motorola”
 

Deputatul USR, Claudiu Năsui, face parte dintr-o familie ale cărei afaceri cu statul român au stârnit controverse în ultimii ani. Tatăl parlamentarului este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, clădită în domeniul comunicațiilor în Statele Unite, țară în care a reușit să plece înainte de 1989, fără ca niciuna dintre rudele rămase în țară să intre în vizorul Securității comuniste. Mai mult, numele lui Dorel Năsui este legat de afacerea "Motorola", prin care statul român a fost prejudiciat în anii 90 cu peste șase milioane de dolari.

„În State mă aștepta un tovaraș”
 
În anul 1986, la un an după nașterea fiului său, Claudiu Iulius Gavril, Dorel Năsui a reușit să plece din România și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Acolo devine salariat al firmei Motorola. Inc. Chicago și, ulterior, vicepreședinte al firmei de intermediari American International Radio Inc. Chicago.

După cum el însuși a mărturisit, Dorel Năsui a plecat în SUA cu „probabil o mie de dolari”, diurna dată la acea vreme de statul comunist.

„Am fost trimis să fac comerț. Eram acolo să prospectez ce se poate vinde din electronica pe care o dezvoltam noi în țară. În State mă aștepta un tovarăș, un „atașat economic”, cum se numea atunci. Toți atasatii economici erau de la vechea Securitate, dupa cum se știe. El stătea tot timpul cu mine. Am fost la New York, am vizitat împreună o mulțime de clienti și, la un moment dat, am dispărut la Chicago”, a povestit Dorel Năsui într-un interviu acordat Capital în 2006.

Un lucru considerat straniu în acea perioadă a fost faptul că familia lui Dorel Năsui nu a fost anchetată de ofițerii Securității comuniste pe motiv că avea o rudă fugită din străinătate, mai ales în Statele Unite. Asupra lui Simon Năsui, fratele lui Dorel Năsui și economist principal în Centrala Peștelui, și nici asupra soției sale, Georgiana Năsui, care la acea vreme era angajată a unei întreprinderi de comerț exterior, nu s-a luat nicio măsură, într-o epocă în care a avea rude în străinătate era un păcat capital, notează Cațavencii.

Lipsa vreunei reacții din partea autorităților comuniste a ridicat semne întrebare privind faptul că Dorel Năsui ar avea legături cu Securitatea.

„Prima dată, în 1986, aveam 39.000 de dolari pe an la angajare, 48 de mii salariul propus după șase luni, când le-am spus că plec în altă parte, iar când m-am angajat la Motorola aveam cam 65 de mii”, a mărturisit Dorel Năsui, tatăl lui Claudiu Năsui, pentru Capital.

Dorel Năsui și legăturile sale cu Afacerea Motorola, prin care statul a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de dolari

În 1990, Dorel Năsui a revenit în România, ca reprezentant al companiei americane Motorola, alături de fratele său, Simion Ștefan Năsui. Cei doi vând, în două tranșe, Ministerului Apărării, condus de către Victor Atanasie Stănculescu, echipamentele Motorola la prețuri supraevaluate, producând un prejudiciu de 8.053.147 dolari, conform Cațavencii.

Mai mult, bagă în combinație și Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea, pe care o chelesc de valuta aflată în conturi. În același mod, achiziționează echipamente Motorola de la frații Năsui și Ministerul de Interne și SRI. Afacerea cu Armata a fraților Năsui devine dosar penal. Însă dosarul este tergiversat, iar în 2002 faptele se prescriu și toți inculpații scapă cu fața curată, notează sursa citată.

„Trecerea de la comunism la capitalism a luat în România niște forme hilare, în sensul că rezultantă a devenit un soi de feudalism, nicidecum capitalism. În feudalism, seniorul local avea atât privilegii economice, cât și politice. Feudalul avea și moară, avea și podul, îți lua taxa și de la pod și de la moară și te reprezenta și politic. Cum poți fi obiectiv când iei o decizie pentru Romania, din banul public, când tot tu semnezi și în stanga și în dreapta pe un contract? Indiferent că o faci direct sau prin interpuși”, este modul în care Dorel Năsui descria realitățile tranziției României spre democrație.

Afacerile și pasiunile lui Dorel Năsui

Dorel Năsui este proprietar alături de familie peste grupul de firme American International Radio (AIR – Airadio – Ageximco), specializat în comunicații de tip radio și servicii de tip GPS (global positioning systems). Tatăl actualului deputat USR Claudiu Năsui este pasionat de istorie și de fly fishing (pescuitul la muscă). De asemenea, deține un magazin cu articole pescărești în Chicago, conform Forbes.

În afară de businessul principal cu birouri, subsidiare, reprezentanțe și parteneri în peste 60 de țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii și în România și cu afaceri de peste 100 milioane de euro, familia Năsui mai are investiții în depozite de mărfuri generale și frigorifice, în diverse spații comerciale precum și în agricultură și în pescuit. În paralel, Năsui a plasat sume importante de bani în diverse investiții imobiliare, respectiv în case, apartamente și terenuri în București, Ilfov și Maramureș, dar și în străinătate, la Chicago, Washington și Paris, notează sursa citată.

Dorel Năsui este unul dintre principalii distribuitori de echipamente Motorola, în special în domeniul comunicațiilor speciale, fiind cunoscut în piața IT ca fiind un dezvoltator de soluții hardware și software, sisteme de localizare a vehiculelor prin satelit etc.

Printre principalii clienți și parteneri ai firmelor lui Dorel Năsui se numără ministere de Interne, ministere de Apărării, Organizația Națiunilor Unite, US Army, poliții, aeroporturi, Gazprom, LukOil, Sprint (al treilea operator de telefonie mobila din SUA, cu 54 de milioane de abonați).

Potrivit Forbes, familia Năsui are afaceri în România în telecomunicații, deține acțiuni la Banca Transilvania precum și investiții imobiliare și agricultură.

Ageximco, firma unchiului lui Claudiu Năsui, a câștigat zeci de contracte cu STS prin încredințare directă

Familia deputatului Claudiu Nasui conduce firma Ageximco care în ultimii ani a câștigat peste 600 de licitații cu diverse companii și autorități ale statului. Din datele publicate în SICAP, platforma publică de achiziții publice, firma Ageximco este abonată la contracte cu statul. Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex sunt doar o mică parte dintre instituțiile care au lucrat între 2011 și 2020 cu firma familiei parlamentarului Năsui.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut achiziții prin „cumpărare directă” în baza a numai puțin de 82 de contacte încheiate cu firma Ageximco, controlată de vărul deputatului USR Claudiu Năsui, în începând din februarie 2015 și până în 31 martie 2020.

„Relația nu pot spune decât că e o relație strict profesională. Chestia cu preferatul este o chestiune subiectivă. O să vedeți, dacă vă uitați în SICAP, să au fost proceduri la care am participat și n-am câștigat la STS”, a afirmat Radu Năsui, managerul general al Ageximco și văr al parlamentarului USR Claudiu Năsui (foto), pentru RomaniaTV.net.

Radu Năsui, managerul general Ageximco și vărul lui Claudiu Năsui

Potrivit datelor publicate în SICAP, cel mai mare contract, în valoare de 26.185 de euro, a fost încheiat pe 23 martie 2020, la doar șase zile de la decretarea stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Să externalizezi servicii de la stat nu este un lucru greșit. Statul român ar trebui să externalizeze mai mult. Problema ar interveni numai dacă există vreo suspiciune legată de cum a fost atribuit acel contract, dacă e ceva legal sau dacă e vreun preț umflat.

Din câte știu eu, unchiul meu suflă și în iaurt”, a declarat Claudiu Năsui pentru RomaniaTV.net.

Până foarte recent, chiar și deputatul USR Claudiu Năsui era implicat în business-ul familie. Conform declarației de avere, parlamentarul este acționar în Muntenia Global Invest, o companie de brokeraj care a fost vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de spălare de bani. Firma de brokeraj are sediul în aceeași clădire cu Ageximco, în zona Parcului Carol din București.

„Sunt firmele pe care le-au început tatăl meu și unchiul meu. Și le au mai ușor de gestionat. Sunt gestionate de aceleași persoane și au proprietar comun nu văd de ce nu ar putea să fie apropiate, ba chiar e mai bine așa”, a explicat Claudiu Năsui pentru pentru RomaniaTV.net.

 
Legătura dintre STS și firma familiei USR-istului Năsui! Ageximco, zeci de contracte prin încredințare directă! De ce vrea STS Motorola
 
RomaniaTV.net a aflat din mai multe surse din piața companiilor de tehnologie că de-a lungul anilor Serviciul de Telecomunicații Speciale, prin licitațiile publice pe care le-a realizat, ar fi favorizat direct sau indirect anumiți importatori sau producători de echipamente. În urmă cu mai mulți ani, opinia publică a aflat despre cel putin două situații "flagrante" în care caietele de sarcini pe care STS le realiza pentru licitații erau făcute "cu dedicație", special pentru producătorul Motorola.

Una dintre firmele „preferate” de Serviciul de Telecomunicatii Speciale se pare ca este compania Ageximco, detinută de familia deputatului USR Claudiu Năsui. Unchiul, mătușa și vărul USR-istului sunt cu toți actionari sau directori în companie. În ultimii ani, Ageximco a câstigat prin achiziție directă peste 80 de contracte în perioada 2010 – 2020, ce au totalizat servicii și echipamente de aproximativ 376.000 de euro.

Ca dovadă a relației strânse pe care STS o are cu Ageximco, ultima comandă a fost facută chiar în data de 31 martie 2020, în plină pandemie de coronavirus și în stare de urgență.

 
Scurta istorie a companiei Ageximco, o afacere de familie

Familia deputatului Claudiu Nasui conduce firma care în ultimii ani a câștigat peste 600 de licitații cu diverse companii și autorități ale statului. Din datele publicate în SICAP, platforma publică de achiziții publice, se poate spune fără exagerare că firma Ageximco este abonată la contracte cu statul. Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex sunt doar o mică parte dintre instituțiile care au lucrat între 2011 și 2020 cu firma familiei parlamentarului Năsui.

Până foarte recent, chiar și deputatul USR Claudiu Năsui era implicat în business-ul familie. Conform declarației de avere, parlamentarul este acționar în Muntenia Global Invest, o companie de brokeraj care a fost vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de spălare de bani.

Năsui deține 9 la sută din acțiunile firmei Muntenia Global Invest care are sediul în aceeași clădire cu Ageximco, în zona Parcului Carol din București.

Potrivit Antena3, SSIF Muntenia Global Invest SA este controlată aproape integral de familia Năsui, iar structura acționariatului e următoarea:

  • Năsui Simion Ștefan 28%;
  • Năsui Gavril Radu 24%;
  • Năsui Claudiu Iulius Gavril (deputat USR) 9%;
  • Năsui Georgiana 7%;
  • Ageximco SRL (firmă controlată tot de familia Năsui) 21%;
  • Fintrusco SA 7%;
  • Alți actionari cu dețineri sub 5%.

Compania Ageximco este deținută de Simion și Georgiana Năsui, adică unchiul și mătușa parlamentarului USR Claudiu Năsui.

Firma se află pe piață de 29 de ani și este specializată în activități de telecomunicații prin retele făra cablu, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Directorul general al companiei Ageximco este Radu Năsui, vărul primar al deputatului Claudiu Năsui.

Ageximco a câștigat zeci de contracte cu STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut achiziții prin „cumpărare directă” în baza a numai puțin de 82 de contacte încheiate cu firma Ageximco, controlată de vărul deputatului USR Claudiu Năsui, în începând din februarie 2015 și până în 31 martie 2020.

Potrivit datelor publicate în SICAP, cel mai mare contract, în valoare de 26.185 de euro, a fost încheiat pe 23 martie 2020, la doar șase zile de la decretarea stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, pe fondul pandemiei de coronavirus.

În schimb, au existat și trei contracte câștigate de Ageximco, în august 2010, prin participare la licitație deschisă, organizată de STS. În total, valoarea celor trei contracte este de aproximativ 72.950 de euro pentru servicii de voce și date, de diagnosticare a rețelei, precum și servicii de date și acces WAP.

Reacția lui Claudiu Năsui: „E normal ca pe unele linii de business să ai contracte cu statul”

Contactat de reporterii Româniatv.net, deputatul USR Claudiu Năsui (foto)a declarat că toate contractele obținute de Ageximco, firma controlată de vărul său, sunt „transparente”.

„Nimeni nu zice ca statul nu poate să-și externalizeze serviciile. Problema intervine doar în momentul în care aceste achiziții se fac ilegal sau se fac la niște prețuri care nu corespund în mod vădit cu realitatea.

Telecomunicații profesionale sunt foarte multe instituții ale statului care achiziționează așa ceva. Nu e un serviciu la persoană, e un serviciu pentru instituții în general. Nu știu să existe absolut nicio suspiciune legate de vreunul dintre contractele acestea”, a declarat parlamentarul USR pentru RomaniaTV.net.

Deputatul USR Claudiu Năsui spune că nu are legătură cu firma unchiului său

„Unchiul meu suflă și în iaurt”

Claudiu Năsui a explicat că Ageximco este firma unchiului său și că nu cunoaște detalii despre natura contractelor câștigate cu STS.

„Să externalizezi servicii de la stat nu este un lucru greșit. Statul român ar trebui să externalizeze mai mult. E normal ca pe unele linii de business să ai contracte cu statul pentru că sunt produse care sunt cumpărate de instituții.
Problema ar interveni numai dacă există vreo suspiciune legată de cum a fost atribuit acel contract, dacă e ceva legal sau dacă e vreun preț umflat.

Din câte știu eu, unchiul meu suflă și în iaurt”, a afirmat Claudiu Năsui.

Explicația lui Radu Nasui (director general al companiei): „Nu sunt zeci de contracte, iar sumele nu sunt atât de importante”

Întrebat despre suspiciunile legate de o posibilă legătură privilegiată cu STS și Ageximco, Radu Năsui, managerul general al Ageximco, a declarat pentru România TV că relația cu Serviciul de Telecomunicații Speciale este una „strict profesională”, iar „chestia cu preferatul este o chestiune subiectivă”.

„Nu sunt zeci de contracte, iar sumele nu sunt atât de importante”, a declarat Radu Năsui pentru România TV.

Deși controlează o firmă specializată în telecomunicații, vărul lui Claudiu Năsui a explicat că nu este specialist în acest domeniu deoarece este absolvent de Drept.

„Am o societate comercială care trăiește din astfel de proiecte, nu neapărat astfel de proiecte publice, cu autorități. La mine, cifra de afaceri pe care o am partea de autorități publice este mult mai mică. Banii vin din zona privată”, a menționat Radu Năsui (foto) pentru Romania TV.

România TV a cerut Serviciului de Telecomunicații Speciale un punct de vedere legat de contractele atribuite firmei Ageximco. Maiorul Cătălin Chircă, purtătorul de cuvânt al STS, a recomandat trimiterea unei solicitări pentru furnizarea de informații publice, însă nu a oferit un răspuns până la momentul publicării acestui material.

Contestații în cazul contractului STS – Motorola 

Un alt caz mai puțin celebru a avut loc în 2008. Cu două saptamani înainte de licitatia organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru Terminale Tetra (radiotelefoane mobile si fixe), un participant a contestat caietul de sarcini deoarece era realizat exact pe criteriile de performanță ale aparatelor Motorola. 

Nu este prima oară cand STS a fost acuzat că favorizeaza firma Motorola. Un alt dealer, societatea CSR, în care a fost actionar și ziaristul Bogdan Chireac, a încheiat în trecut mai multe contracte cu serviciul de telecomunicații speciale.

Colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvant al STS, și patronul firmei Ageximco – dealer Motorola – au negat că ar fi vorba de o licitație cu dedicație.

„Vă garantez că nici nu se pune problema unui astfel de aranjament. Vă vom comunica metoda întocmirii caietului de licitație pentru evitarea suspiciunilor care ar putea plana”, a precizat colonelul Fulea.

„Nici pomeneală. Pe moment nu pot să vă spun mai mult decât ca nu ne-am înscris încă la licitație, chiar dacă ne gandim la această posibilitate, și că nu am impresia ca am fi favorizați”, spunea la acea vreme patronul Ageximco.

Claudiu Năsui este fiul lui Dorel Năsui și nepotul de frate al lui Simion Năsui, ambii implicați în Afacerea Motorola, alături de Victor Atanasie Stănculescu. „Fratele său, Dorel Năsui, este cel care aduce în România afacerea Motorola. Ce ascunde biografia lui Dorel? Devine membru al Partidului Comunist în 1978, la vârsta de 22 de ani, în anul doi de facultate. Lucrează ca inginer la IEMI București, unde îl cunoaște pe Afedulis Ion. În anul 1986 părăsește lagărul comunist din România (fuge din țară), stabilindu-se în SUA, unde devine salariat al firmei Motorola Inc. Chicago și, ulterior, vicepreședinte al firmei de intermediari American International Radio Inc. Chicago”, conform asapteadimensiune.

Legătura dintre Claudiu Năsui și afacerea Motorola. Peste 6 milioane de dolari și niciun vinovat

Firma familiei Năsui a fost implicată în celebra „afacere Motorola”, prin care statul roman a fost prejudiciat cu sașe milioane de dolari, scria în 2008 cotidianul România Liberă

În scandal a fost acuzat și generalul Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apărarii Naționale în perioada semnării contractului. Nimeni nu a fost condamnat în dosarul respectiv. La acea vreme, caietul de sarcini al licitației organizată de STS a fost contestat deoarece punctajul maxim a fost acordat stațiilor care au caracteristicile specifice pentru marca Motorola.

În 1990, Ministerul Apărării a achiziționat 1.000 de stații Motorola și a plătit 6.172.509 dolari, preț extrem de mare, având în vedere că valoarea contractului nu avea cum să depăsească 600.000 de dolari, conform România Liberă. Ministerul condus atunci de generalul (r) Victor Stănculescu s-a lăudat că a făcut o economie de 38 de milioane de lei la această afacere. Presa a scris ulterior despre modul în care s-a ajuns la o sumă exorbitantă, iar cei implicați au fost dați pe mână justiției.

Printre ei a fost și Ștefan Năsui, tatăl actualului patron al firmei Ageximco. Nu a fost condamnat nimeni pentru că faptele s-au prescris între timp. Fiecare personaj implicat a încercat să explice că Ministerul nu avea cum să folosească valuta și atunci a apelat la o firmă din Tulcea, care vindea pește și trimitea dolari instituției. Nu a explicat nimeni însă de ce s-a ajuns la un schimb valutar în care un dolar era cumparat de MApN cu 112 lei, când pe piață prețul era de 34,46.

Romania TV

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews