ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat vineri de ce România este pe locul doi în U.E. la numărul de morți cu coronavirus, deși alte țări au un număr de infectări mai mare decât cel raportat de noi: țara noastră îngroașă numărul deceselor cu Covid înregistrându-i și pe cei care au fost răpuși de alte boli, dar care fuseseră testați pozitiv la SARS-CoV-2.

„Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidități, după o îndelungă, să spunem, suferință și luptă cu boala în terapiile intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste șapte luni și există în același timp și resurse limitate în această boală. Discutăm de o mortalitate efectivă dată SARS-CoV-2, dar există și o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice. Dacă v-ați uitat în raportările noastre, sunt tocmai aceste decompensări ale bolilor cronice, care se află în tratament cronic de o perioadă îndelungată sau unii dintre ei, să spunem, în ultima perioadă chiar nu au mai verificat aceste boli”, a declarat Nelu Tătaru, vineri, în timpul unei vizite în Iași, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce România este pe locul doi ca mortalitate în Europa, în condițiile în care în alte țări sunt mai multe cazuri de infectare decât în țara noastră, Nelu Tătaru a răspuns: 

„Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidități. Noi am văzut și celelalte raportări. De exemplu, sunt unele țări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidități sau decesul prin decompensarea acestor comorbidități. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar și decompensarea patologiilor concomitente prin prezența SARS-CoV-2 și decesul fiind din acele cauze”.