ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 24 ianuarie, se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment special în istoria poporului român, înfăptuit la București de Adunarea Electivă a Munteniei, care a ales domnitor al Țării Românești pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

În Catedrala Patriarhală a avut loc joi, 23 ianuarie, o slujbă de Te Deum cu prilejul acestei aniversări a Micii Uniri. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Românei, scrie Basilica.

La momentul liturgic au participat Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, Secretarul de Stat pentru culte, Victor Opaschi, Episcopii vicari Varlaam Ploieșteanul, Ieronim Sinaitul și Timotei Prahoveanul, alte oficialități ale statului român, academicieni, clerici, profesori, studenți teologi.

După slujbă, au fost depuse coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de lângă Catedrala Patriarhală, după care s-a continuat la Palatul Patriarhiei cu o sesiune de comunicări științifice.

Slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală a fost precedată de Sfânta Liturghie.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea Moldovei și a Țarii Românești sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.