ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia începerii noului an bisericesc pe 1 septembrie, a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, o slujbă de Te Deum la Catedrala Patriarhală din București. La finalul slujbei de laudă și mulțumire, arhimandritul Clement Haralam a explicat stabilirea începutului ciclului liturgic al Bisericii la 1 septembrie pe baza faptului că, potrivit tradiției, la această dată Și-ar fi început Iisus Hristos propovăduirea în sinagoga din Nazaret.

„Potrivit Tradiției, Iisus a venit la Nazaret pentru a vesti cuvântul lui Dumnezeu la începutul toamnei. Biserica s-a asociat acestei tradiții și a pus începutul ciclului liturgic, sau al slăvirii lui Dumnezeu în biserică prin sfintele slujbe pe durata unui an, în aceeași zi care amintește de începutul propovăduirii Domnului Iisus Hristos”, a explicat Arhimandritul Clement Haralam, citat de agenția de știri Basilica.

La momentul cunoscut drept începutul propovăduirii Mântuitorului, Iisus Hristos, intrând în sinagogă, a citit cuvintele profetului Isaia: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați și să vestesc anul plăcut Domnului” (Luca 4: 18-19).

La final, Mântuitorul a spus, referindu-se la propria Persoană: „Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre” (Luca 4: 20).

Slujba de Te Deum a avut loc marți, 1 septembrie 2020, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală din București.

Pe lângă semnificația profundă care stă la baza începutului de an bisericesc pe 1 septembrie, Arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a explicat că tradiția de a începe noul an în prima zi de toamnă era comună mai multor popoare biblice; atunci recoltele erau deja adunate, iar oamenii se pregăteau pentru un nou an agricol.

Conform tradiției iudaice, mai multe evenimente biblice sunt legate de data de 1 septembrie:

„Arca lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat după încetarea potopului, iar Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii în această zi. La 1 septembrie a fost construit Cortul Mărturiei, a fost sfințit Templul lui Solomon și tot în această zi arhiereul intra singura dată din an în Sfânta Sfintelor”, a precizat arhimandritul Clement.

„Am săvârșit așadar această slujbă de Te Deum astăzi, în prima zi a anului bisericesc, mulțumind lui Dumnezeu pentru îndurările minunate pe care le-a făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre, în același timp rugându-l pe Atotputernicul Dumnezeu să binecuvânteze cununa anului ce a sosit, să păzească pe conducători și supuși, să înmulțească zilele lor întru sănătate deplină și să le dăruiască sporire în toate faptele cele bune”, a spus la finalul slujbei marele eclesiarh al Catedralei Patriarhale.