ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Asociația producătorilor de telemea de Sibiu va depune luni, 20 noiembrie 2017, la Ministerul Agriculturii, documentele pentru înregistrarea denumirii de „Telemea de Sibiu” ca indicație geografică protejată. Astfel, producătorii locali își vor proteja brand-ul pur sibian printr-o etichetă, iar produsul românesc nu va mai putea fi falsificat, informează observator.tv.

Vestită nu doar în țară, ci și peste granițe, telemeaua de Sibiu nu va mai putea fi folosită sub această denumire decât de cei care o produc.

Pentru că acest soi de brânză e atât de căutat de români, nu puțini sunt cei care au încercat să profite de pe urma numelui său. Așa că, nu de multe ori, în piețele ori pe rafturile de magazine găsim un produs falsificat, din lapte de soia, cu etichetă de "telemea de Sibiu".

„Telemeaua de Sibiu va avea o denumire care va trebui să fie protejată, a intrat în procedurile finale, luni dosarul se va depune la ministerul Agriculturii”, a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Mai exact, dacă nu e produsă chiar la Sibiu, nimeni nu va mai putea să vândă brânză sub această denumire. Producătorii speră că vor avea de câștigat de pe urma proiectului. Însă un lucru îi nemulțumește: telemeaua va fi scoasă la vânzare în folie.

România mai are patru produse protejate la nivelul UE: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibănești, salamul de Sibiu și novacul afumat de Țara Bârsei.