ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Discuții aprinse între liderii NATO la Summit-ul de la Bruxelles. Pe ultima sută de metri, Donald Trump a decis să anuleze toate întâlnirile bilaterale cu șefii de stat, după ce Angela Merkel a cerut imperativ să se discute mai mult pe subiectul legat de bugetul NATO. De fapt, ar fi vorba de tensiuni majore Trump-Merkel. 

Donald Trump urma să aibă întâlniri bilaterale cu mai mulți șefi de stat, printre care și Klaus Iohannis. Toate întâlnirile au fost anulate de președintele SUA, după ce cancelarul Angela Merkel a cerut să se discute mai mult despre bugetele apărării aliaților precum și alte teme economice precum gazoductul North Stream. 

„Deși după afirmațiile grave ale lui Trump de ieri dimineață a existat o întâlnire bilaterală ieri după amiază Trump-Merkel, asperitățile nu au dispărut. Contradicțiile dintre oficialii reuniți în Capitala Belgiei sunt atât de mari încât, președintele american Donald Trump ar fi amenințat inclusiv cu ieșirea SUA din Alianța Nord-Atlantică în cazul în care celelalte state membre nu cresc ”imediat” bugetele pentru apărare, informează agenția germană de presă DPA, potrivit  Bloomberg. Informația este însă dezmințită de jurnaliștii de la Reuters, care titrează că ”Trump nu a amenințat cu retragerea din NATO”.

Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles se desfășoară într-o atmosferă extrem de tensionată, în condițiile în care liderul de la Casa Albă cere tot mai insistent ca fiecare membru al Alianței să atingă ținta de 2% din PIB pentru apărare. 

Marți, Donald Trump a șocat pe toată lumea după ce în cursul unei întrevederi cu secretarul NATO a declarat că Germania este controlată de Rusia. Afirmațiile vin după ce anterior a cerut țărilor din Alianța Nord-Atlantică care nu își respectă angajamentul privind cheltuielile militare să își plătească restanțele către Statele Unite. Angela Merkel a venit imediat cu replica. Germania poate lua ''decizii independente'', a afirmat cancelarul german, respingând criticile președintelui american Donald Trump, care acuză Berlinul că ''îmbogățește'' Rusia și că nu contribuie suficient la eforturile militare ale NATO.

Printr-un anunț făcut pe Twitter, Donald Trump a cerut chiar creșterea cheltuielilor până la 4% din PIB pentru toate statele membre NATO.
 
În total 15 state membre - inclusiv Germania, Canada, Italia, Belgia și Spania - se află sub un prag de 1,4% în 2018 și vor fi incapabile să-și respecte angajamentul.