ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt tensiuni în Carei după ce Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești a cerut permisiunea Primăriei Carei pentru a instala o reprezentare a marelui domnitor pe clădirea Primăriei.

Demersul din Carei are scopul de a păstra amintirea nu doar a faptelor eroice ale domnitorilor din Țara Românească, ci și a identității naționale.

Acest proiect, intitulat „Drumul cetăților sătmărene” este inițiat și finanțat de Societatea „Mihai Viteazul” din Ploiești. Autoritățile locale au fost invitate să se implice în acest program istoric fără a fi implicate financiar sau în alte feluri.

Primarul din Carei refuză montarea unei efigii cu Mihai Viteazul

Primarul Eugen Kovacs a fost singurul din cei cinci primari ai localităților incluse în acest traseu care s-a opus participării municipiului Carei la acest program. Și astfel refuză montarea efigiei domnitorului Mihai Viteazul pe fațada clădirii Primăriei.

Motivul pentru care primarul refuză acest demers ar fi din cauză că efigia lui Mihai Viteazul ar duce la „învrăjbirea românilor cu maghiarii”.

Mai mult, primarul a pretins că nu a fost informat personal despre inițiativa SMV Ploiești. El a spus că a aflat despre ea dintr-un „blog familial”

Cu surprindere, blogul menționat de Kovács este, de fapt, un ziar local de încredere, Buletin de Carei. Acesta, timp de 17 ani, s-a dedicat informării cetățenilor cu privire la cele mai importante evenimente.

Buletin de Carei ar fi prezentat și opinii contrare celor ale primarului Kovács. Ceea ce pare să fi generat resentimente ale acestuia față de ziarul local din propria sa comunitate, scrie gazetadecluj.ro.
 
Tensiuni în Carei. Primarul se opune instalării unei efigii cu Mihai Viteazul
Efigie Mihai viteazul. Sursa: phonline.ro

În Oradea statuia lui Mihai Viteazul a fost înlocuită cu cea a lui Ladislau

În anul 2019, la Oradea, statuia lui Mihai Viteazu a fost demolată din centrul orașului. Statuia domnitorului Mihai Viteazu a fost relocată în altă parte a orașului, mai exact lângă podul Gojdu.

Acum, autoritățile locale au anunțat că vor amplasa o altă statuie, a regelui Ladislau l al Ungariei, în cetatea Oradea.

Episcopul romano-catolic Böcskei László a declarat că în trecutul istoric, mai exact în perioada 1360-1365, a existat o statuie a regelui Ladislau în Cetatea Oradea. Marile personalități istorice dispar din Transilvania

De asemenea, și primarul orașului Florin Birta este de acord cu amplasarea acestei statui, deoarece regele Ladislau l a fost una dintre personalitățile care au marcat istoria orașului.