ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul SUA în China a cerut țării să fie "mai onestă" cu privire la originea virusului Covid-19, relatează BBC, potrivit Știripesurse.

Comentariile ambasadorului Nicholas Burns vin la o zi după ce presa americană a raportat că o agenție federală a constatat că pandemia a pornit probabil dintr-un laborator din Wuhan.

Ministerul chinez de Externe a replicat că originea epidemiei globale "este de natură științifică și nu ar trebui să fie politizată".
  
De la începutul pandemiei, narațiunea virusului provenit din laborator a fost cenzurată în SUA.

Cererile guvernului ca platformele de social media să cenzureze conținutul s-au înmulțit în timpul președintelui Joe Biden.
 
De pildă, în ianuarie 2021, Agenția pentru securitatea cibernetică și securitatea infrastructurii, creată în 2018 pentru a răspunde dezinformării electorale, și-a extins domeniul de aplicare "pentru a promova o mai mare flexibilitate pentru a se concentra pe dezinformarea, dezinformarea și dezinformarea generală". În cazul în care dezinformarea poate fi neintenționată, dezinformarea este definită ca fiind deliberată, în timp ce dezinformarea poate include informații exacte care sunt "înșelătoare". În aprilie 2022, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) a anunțat un "Consiliu de guvernanță pentru dezinformare". Reacția puternică față de acesta a determinat DHS să renunțe public, dar să-și reambaleze discret efortul prin agențiile sale membre.
 

E-mailurile interne dintre oficialii Biden și directorii Facebook arată că primii au exercitat presiuni puternice asupra Facebook pentru a cenzura conținutul care, în opinia lor, provoca ezitări în materie de vaccinuri, iar cei din urmă au indicat cenzurarea de către aceștia a "conținutului adesea adevărat" pentru a atinge acest obiectiv. La o săptămână după ce Biden și-a preluat funcția, Facebook a anunțat: "ne extindem eforturile de a elimina afirmațiile false... Aceasta include afirmații precum... COVID-19 este creat sau fabricat de om".

Timp de ani de zile, ideea că pandemia de coronavirus a fost cauzată de o scurgere din laboratorul Institutului Wuhan de Virusologie din Wuhan, China, a fost considerată marginală. În februarie 2020, The Washington Post a publicat un articol cu titlul "Tom Cotton repetă o teorie a conspirației dezmințită despre coronavirus", după ce senatorul republican a lansat această idee. Două zile mai târziu, revista medicală britanică Lancet a publicat un articol semnat de 27 de oameni de știință "pentru a condamna cu fermitate teoriile conspirației care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală".

În prezent, presa mainstream consideră că posibilitatea ca o scurgere de laborator să fi provocat pandemia este la fel de probabilă ca și posibilitatea ca aceasta să fi fost cauzată de răspândirea unui virus de la animale la oameni. Duminică, Wall Street Journal a relatat că Departamentul de Energie al SUA (DOE) s-a alăturat Biroului Federal de Investigații (FBI) în concluzia că o scurgere de laborator a fost mai probabilă decât cauzele naturale pentru a provoca pandemia de coronavirus. În noiembrie, principalul oficial guvernamental care supraveghează răspunsul SUA la pandemie, Anthony Fauci, a declarat, în legătură cu originile Covidului: "Am o minte complet deschisă".
 
Printre cei careu au contribuit la cenzurarea teoriei scurgerii din laborator se numără și EcoHealth Alliance, o organizație cu sediul la New York care "desfășoară programe de cercetare și de informare privind sănătatea globală, conservarea și dezvoltarea internațională".
 
Între 2014 și începutul anului 2020, EcoHealth a canalizat subvenții guvernamentale americane în valoare de peste o jumătate de milion de dolari, inclusiv cele de la National Institutes of Health (NIH) cu aprobarea lui Anthony Fauci, către Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) pentru a efectua cercetări de asupra coronavirusurilor liliacului, cum ar fi Covid-19. WIV era pe cale să primească și mai multă finanțare dacă nu s-ar fi produs pandemia din 2020.