ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut luni demisia comandantului armatei ucrainene Valerii Zalujni să demisioneze, însă generalul a refuzat, alimentând speculații cu privire la faptul că va fi dat afară, relatează The Guardian, citat de Știripesurse.

Tensiuni între cei doi se acumulează de mai multe săptămâni, în urma eșecului unei contraofensive ucrainene, însă o obligare a lui Zalujni să plece de la conducerea armatei este considerată șocantă de mulți observatori,

Un deputat ucrainean din opoziție, Oleksii Goncearenko, un susținător al generalului, declară marți cotidianului The Guardian că a „înțeles că președintele (Volodimir Zelenski) i-a cerut ieri (luni) lui Valeri (Zalujni) să demisioneze, dar acesta a refuzat”.

Deputatul consideră că este vorba despre un conflict de personalitate.

„Personal, cred că este o idee proastă. Nu există probleme fundamentale între ei, însă biroul lui Zelenski este îngrijorat că Zalujni face declarații politice și nu militare”, declară Goncearenko.

Așteptări ale unei demiteri iminente a lui Zalujni au apărut luni după-amiaza pe rețele de socializare.

După aproximativ două ore, Ministerul Apărării a reacționat sec - „dragi jurnaliști, răspundem imediat tuturor. Nu, nu este adevărat” - presupunând că orice cititor al acestei reacții înțelege despre ce este vorba.

The Guardian scrie că este neclar dacă subiectul s-a încheiat aici.

Zalujni este cea mai populară figură din țară în fara președintelui, iar cota sa irită biroul președintelui, în contextul în care Zelenski a analizat eventualitatea organizării unor alegeri, suspendate în baza legii marțiale.