ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Frontiera poloneză este atacată de grupuri înarmate și bine pregătite, a declarat ministrul apărării naționale al țării, Władysław Kosiniak-Kamysz, potrivit publicației liga.net.

Situația la granița dintre Polonia și Belarus s-a înrăutățit dramatic în ultima perioadă ca urmare a atacurilor migranților, a raportat Ministerul Apărării Naționale al Poloniei cu referire la viceprim-ministrul, ministrul apărării naționale Władysław Kosiniak-Kamysz.

Potrivit informațiilor sale, utilizarea armelor pentru focuri de avertisment a devenit mai frecventă. Numai în luna mai a acestui an, această măsură a fost utilizată de 770 de ori, iar pentru întregul an 2023 - de aproximativ 300 de ori.

"Situația la frontieră este dificilă. De cealaltă parte a frontierei, avem de-a face cu grupuri specializate care atacă frontiera poloneză și nu doresc să primească azil în Polonia", a declarat Kosiniak-Kamysz.

El a remarcat că situația s-a schimbat radical, deoarece grupuri înarmate și bine pregătite atacă frontiera poloneză.

"Aceasta este o situație complet diferită de cea observată în urmă cu un an sau doi", a declarat el.

La 28 mai 2024, trei polițiști de frontieră polonezi au fost atacați de migranți la frontiera cu Belarus. Un străin a rănit un gardian cu un cuțit.

La 31 mai, serviciul de frontieră al Poloniei a anunțat că, din cauza unui alt atac al migranților din Belarus, doi soldați polonezi au fost răniți și spitalizați ca urmare a bătăilor.

La 6 iunie, a fost raportat decesul unui polițist de frontieră polonez care a fost rănit de unul dintre migranții de la frontiera cu Belarus la sfârșitul lunii mai.
 
Guvernul polonez anunțat, la 11 iunie, că redesfășoară o zonă-tampon în care este interzis accesul de partea poloneză a frontierei cu Belarusul, cu scopul de a descuraja o intensificare a traficului de migranți, notează Știripesurse.

Varșovia acuză Moscova și Minskul de orchestrarea unui aflux de migranți din Africa către Polonia prin Belarus, o țară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE).

Obiectivul este ”să îngreuneze trecerea migranților ilegali la frontiera polonezo-belrusă și să creeze condiții mai bune ale funcționării grănicerilor, armatei și poliției” desfășurate la fața locului, a anunțat luni presei premierul Donald Tusk.

”În mare, zona se va întinde (...) la două secțiuni în care avem cel mai mare număr de treceri (...), de aproximativ 60 de kilometri”, a precizat adjunctul ministrului de Interne Czslaw Mroczek.

”Pe (o lungime de) aproximativ 45 de kilometri va fi vorba despre o zonă aproximativ 200 de metri adâncime. În partea care traversează rezervații naturale, marea Pădure (Bialowieza), zona va un pic mai profundă, dar nu va depăși doi kilometri”, a anunțat el la postul TVN24.

Polonia a construit în 2022, pe o lungime de peste 186 de kilometri a frontierei cu Belarusul, o barieră metalică de 5,5 metri înălțime, pentru a opri migranții.

În 2021, Guvernul precedent naționalist a creat o zonă-tampon largă de aproximativ trei kilometri de-a lungul întregii frontiere, în care a interzis accesul persoanelor nerezidente, inclusiv ONG-urilor umanitare și jurnaliștilor, o interdicție ridicată.

Nici această barieră, nici zone fluviale, nici mlaștini și nici păduri nu au oprit fluxul migranților, uneori cu componente agresive.

Numeroase organizații umanitare acuză Polonia de o continuare a unei practici ilegale denumită ”pushback”.

Potrivit grănicerilor polonezi, peste 17.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei Belarusului au fost detectate de la începutul acestui an.

Varșovia a anunțat că vrea să cheltuiască până la 2,3 miliarde de euro în vederea consolidării acestei frontiere, folosită, acuză ea, de către Rusia în vederea unei destabilizări a regiunii prin atacuri hibride.

Potrivit Varșoviei, peste 90% dintre persoanele care încearcă să treacă ilegal această frontieră dețin vize rusești.