ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația de la granițele Ucrainei devine din ce în ce mai complicată. După ce SUA au trimis două nave de război în Marea Neagră, Rusia și-a mutat 15 nave de la Marea Caspică la Marea Neagră, pentru „proceduri de rutină”, conform EVZ.ro.

Într-un interviu televizat difuzat duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Rusia nu-și dorește reizbucnirea ostilităților cu Ucraina. „Desigur, nimeni nu intenționează să meargă spre război și, în general, nimeni nu acceptă posibilitatea unui astfel de război” și „nimeni nu acceptă, de asemenea, posibilitatea unui război civil în Ucraina”, a declarat Peskov, citat de EVZ.ro

O escaladare a unor tensiuni dintre Rusia și USA l-a făcut pe Putin să trimită în Marea Neagră 15 nave care în mod normal aveau ca teritoriu Marea Caspica. Potrivit unui comunicat rusesc, deplasarea a 15 nave – între care trei canoniere și opt nave rapide de desant, face parte din procedura „de rutină” de trecere în revistă a capacităților forțelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă.

SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor. Navele americane vor rămâne în zona Mării Negre până la data de 4 mai, a transmis Washingtonul.
RAF și US AIR deasupra Mării Negre
SUA continuă să trimită și avioane de recunoaștere în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre. Totodată, 6 avioane ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) sunt gata de a fi trimise în România.

Șase avioane Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice vor zbura săptămâna aceasta spre Europa de Est, într-o încercare de a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin, care și-a trimis trupe importante la granița cu Ucraina, informează The Daily Mail

Noaptea trecută, șefii Apărării din Marea Britanie au confirmat că avioanele RAF vor fi trimise în România pentru a îndeplini o misiune de poliție aeriană în zona Mării Negre. Typhoon-urile vor fi susținute de trupe din Escadrila Logistică Expediționară nr. 1 și Escadrila de Transport Mecanic nr. 2 ale RAF. 

Deși Ministerul britanic al Apărării susține că această desfășurare de forțe este una „de rutină”, ea se întâmplă pe fondul escaladării temerilor unui conflict între Rusia și Ucraina.
 
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că încă așteaptă o reacție din partea lui Putin la solicitarea de dialog făcută în urmă cu aproape 3 săptămâni, după ce patru dintre militarii lui au murit într-un atac cu mortiere rusești.

„Sperăm cu tărie că aceasta nu înseamnă un refuz de dialog”, a spus purtătorul lui de cuvânt.
Peste 80.000 de militari ai Rusiei pe graniță
Potrivit guvernului ucrainean, Rusia a trimis 41.000 de soldați la granița de est a Ucrainei și 42.000 în Crimeea; iar efectivele „continuă să crească”, sub pretextul unui exercițiu militar „de rutină”. La rândul lor, rușii acuză dislocarea de către NATO a circa 40.000 de soldați în regiunea Mării Negre și a Mării Baltice. Ministrul rus al Apărării, gen. Serghei Șoigu, a acuzat marți și concentrarea în apropierea granițelor Rusiei a circa 15.000 unități de armament și logistică militară NATO, potrivit agenției TASS.

Peste 14.000 de oameni au fost uciși de la momentul anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea, în 2014, și toate încercările de a negocia un acord de pace au eșuat. Experții în probleme de securitate se tem că Rusia ar putea reocupa Ucraina de est sub pretextul protejării vorbitorilor nativi de limbă rusă de acolo. 
NATO și-a exprimat îngrijorarea privind mobilizarea de forțe a Rusiei
Dislocarea avioanelor Typhoon face parte din operațiunea anuală a NATO de poliție aeriană, cunoscută sub numele de „Operațiunea Biloxi”.

Ministerul Apărării Regatului Unit a declarat: „Operațiunea Biloxi este o dislocare de avioane Typhoon ale RAF în România, plănuită de mult timp ca susținere a misiunii NATO de poliție aeriană în sud, pentru a supraveghea spațiul aerian al aliatului nostru”.