ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, miercuri, în Comisia de politică externă a Camerei Deputaților, că o decizie de mutare a Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim ar putea afecta candidatura României în 2019 pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.  De asemenea, a explicat șeful diplomației române, o ambasadă nu poate fi mutată dintr-un oraș în altul fără decret prezidențial obligatoriu, conform legii, scrie evz.ro. 


„În legătură cu candidatura noastră la Consiliul de Securitate este unul dintre elementele de analiză (în vederea mutării Ambasadei din Israel n.r.). Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe și musulmane cu care avem încheiate înțelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate. Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcție sau alta”, a spus ministrul de Externe, subliniind că, pentru moment,  are loc un proces de evaluare a oportunității unei hotărâri de mutare a Ambasadei din Israel.

Meleșcanu a mai menționat că a avut deja loc un comitet interministerial la care au fost prezente și SRI și SIE, privind posibilele avantaje sau vulnerabilități ale eventualei mutări a misiunii diplomatice române de la Tel-Aviv la Ierusalim.

Dacă președintele Klaus Iohannis nu va accepta analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim, atunci se poate ajunge ”din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional” și că poate fi sesizată CCR, a subliniat ministrul de Externe. 

„În opinia mea, cel puțin, doresc să facem această evaluare și analiză cât mai rapid cu putință și să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenții politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional, ne ducem la Curtea Constituțională și așa mai departe. Mergem pe toate mecanismele", a afirmat Meleșcanu, potrivit news.ro.