ACTUALIZARE 13.04/ 17:02 Centrul Social-Politic European a anunțat că locuitorii Chișinăului care vor să voteze în favoarea sau împotriva Unirii Basarabiei cu România vor putea să o facă până pe 19 aprilie, anunță Radio Chișinău.  Sondajul privind Unirea urma să se încheie sâmbătă, 14 aprilie. Peste 28.000 de persoane și-au exprimat opțiunea în privința Unirii pe platforma electronică decid.md. Aproximativ 59%  s-au pronunțat în favoarea Unirii, iar 41%  - împotrivă.

Potrivit unui comunicat emis de Centrul Social-Politic European, tema studiului sociologic privind interesul cetățenilor față de unirea R. Moldova cu România a stârnit multe discuții în ultimile săptămâni atât în mediul online, cât și în mediul offline. „Cu toate acestea, operatorii de teren ne-au semnalat că, în această perioadă, multe persoane au fost plecate din Chișinău în vacanța dedicată sărbătorilor pascale. Luând în considerație cele enumerate mai sus, Centrul Social-Politic European anunță că a luat decizia de a prelungi, până pe 19 aprilie, termenul de consultare a locuitorilor municipiului Chișinău pe subiectul unii R. Moldova cu România, astfel ca persoanele care au fost lipsă să-și poată exprima opinia”, au anunțat reprezentanții Centrului. 

ACTUALIZARE 4.04/ 14:10 Peste 2.000 de persoane și-au exprimat până acum opțiunea în cadrul sondajului privind Unirea cu România lansat la 2 aprilie, pe platforma electronică decid.md.
 
Potrivit Radio Chișinău, aproximativ 70 la sută dintre cei care au votat în ultimele zile s-au pronunțat în favoarea Unirii.
 
Știrea inițială
 
La 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, la Chișinău a fost demarată luni o consultare publică, cea mai amplă de până acum, privind tema unirii R.Moldova cu România. Sondajul are loc și în contextul în care peste 120 de localități de peste Prut au semnat, în ultimele luni, o declarație simbolică de Unire cu România.

Potrivit Radio Chișinău, locuitorii municipiului Chișinău  pot alege una din cele două opțiuni de răspuns în cadrul sondajului DA sau NU. Chestionarea va dura până la 14 aprilie. În cadrul simulării referendumului în Chișinău, inclusiv în suburbii, vor fi deschise 8 centre de consultare unde cei interesați își pot exprima opinia în legătură cu Unirea. Locuitorii cu viza de reședință în Chișinău pot să se pronunțe și electronic pe site-ul decid.md. La această oră, peste 500 de persoane și-au exprimat votul pe site.

Startul acțiunii care se dorește a fi cea mai amplă cercetare sociologică pe acest subiect a fost dat la Kilometrul Zero din strada Vlaicu Pârcălab, în fața oficiului Poștei Moldovei, unde a fost amplasat primul cort pentru exprimarea opiniei locuitorilor din Chișinău în privința Unirii cu România.  

Este primul sondaj de opinie realizat exclusiv pe tema Unirii, a menționat pentru Radio Chișinău, Gheorghe Constandache, președintele Centrului Social-Politic European, organizator al sondajului. „Sondajele realizate până acum sunt foarte diferite și au fost înglobate în alte tipuri de sondaje. Recensământul din 2014 a fost unul eșuat. Datele sunt incorecte, nu sunt relevante. Nu pot fi folosite nici din punct de vedere al cercetării, nici din punct de vedere al societății civile”, a precizat Constandache.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews